Fél év után bezárt a pékség, amit félmilliárddal támogatott a magyar állam

belföld
2023 november 20., 05:25

Az empanadát, azaz argentin töltött tésztabatyut áruló Empanada Story nevű pékség 500 millió forintos befektetésre tett szert a Hiventures állami befektetéskezelőtől. A Hiventures innovatívnak gondolt induló vállalkozásokat támogatott összesen 35 milliárd forintból. A program a legnagyobb nyertese egy argentin pékség lett. A félmilliárdért cserébe az állam 40 százalékos részesedést szerzett az Empanada Storyban.

Az Argentínában született Nagy Miklós vállalkozása előbb a Nagymező utcában, majd a Nyugati téren nyitott az összegből üzletet, ami azonban mindössze nagyjából fél évig működött, 2023 elején bezárták. A pékség arculata továbbra is látható az aluljáróban, az üzlethelyiség jelenleg kiadó – írja a G7.

photo_camera Fotó: Haász János / 444

A lap felhívja a figyelmet, hogy a félmilliárdos ügylet több ponton ütközik a támogatási program előírásával és szellemiségével. Ilyen például az, hogy annak értelmében a kevésbé fejlett régiókban – tehát nem Budapesten – megvalósuló projektekbe fektethet be a Hiventures. A befektetés idején ennek megfelelően az Empanada Story egy Heves vármegyei kétezres településre, Kerecsendre volt bejegyezve, de ezen kívül minden tevékenységük a fővárosban folyt.

A G7 megkérdezte az MFB-t és az alá tartozó Hiventurest is, hogy milyen innovációk miatt fektettek be 500 millió forintot a vállalkozásba, és hogyan értékelik a befektetést, de nem válaszoltak, ahogy az Emapanada Story sem.