Ridley Scott a filmjét kritizáló történészeknek: „Bocs, haver, ott voltál? Nem? Akkor fogd be a pofád!”

FILM
2023 november 20., 10:26

Napóleonról szól Ridley Scott új filmje, amiben például a francia császár seregei ágyúval lövik az egyiptomi piramisokat. De tényleg történt ilyen? Valóban lőtték a franciák ágyúval az emberiség talán legfontosabb emlékeit? Nos, ez Scottot kicsit sem érdekli.

A Sunday Timesnak adott, nemrégiben megjelent interjújában a 85 éves filmrendező keményen beszólt a a filmjeiben található történelmi pontatlanságokon fanyalgó kritikusoknak.

„Napóleon meghal, majd tíz évvel később valaki könyvet ír róla. Aztán valaki fogja azt a könyvet, és ír egy másik könyvet, és így 400 évvel később rengeteg fantázia van [a történelemkönyvekben]" - mondta. „Amikor történészek kritizálnak, meg szoktam kérdezni: Bocs, haver, ott voltál? Nem? Akkor fogd be a kibaszott pofádat!”

Joaquin Phoenix mint Napóleon Ridley Scott új filmjében.
photo_camera Joaquin Phoenix mint Napóleon Ridley Scott új filmjében. Fotó: SCOTT FREE PRODUCTIONS - APPLE S/Collection ChristopheL via AFP

A Napóleon című történelmi eposzt, amelyben Joaquin Phoenix alakítja a híres francia vezért, Vanessa Kirby pedig a feleségét, Joséphine-t, a múlt héten mutatták be Párizsban, és november 22-én kerül az amerikai mozikba.

Bár a visszajelzések többnyire pozitívak, a francia kritikusok nem teljesen elégedettek. A Le Figaro „Barbie és Ken a birodalomban” címmel aposztrofálta, a GQ France „mélységesen ügyetlennek, természetellenesnek és akaratlanul viccesnek" nevezte a filmet, Patrice Gueniffey életrajzíró pedig azt mondta a Le Pointnak, hogy „nagyon franciaellenes és britbarát".

Scottnak erre is volt reakciója. „A franciák még magukat sem szeretik" - mondta a BBC-nek. „A közönség, amelynek megmutattam Párizsban, imádta".

(The Messenger)