Több mint 400 ezer afgánt küldtek haza Pakisztánból

külföld
2023 november 20., 17:42

Több mint 400 ezer afgán tért vissza hazájába Pakisztánból az országban illegálisan tartózkodó külföldiekkel szembeni szigorú intézkedések miatt.

Zabihullah Mudzsahid tálib kormányszóvivő az AP hírügynökségnek azt mondta, a többség a torkhami vagy a szpin-baldaki határátkelőket használta a hazatérésre.

Becslések szerint közel 1,7 millió afgán élt Pakisztánban, amikor a helyi hatóságok bejelentették az országos szigorítást, ami alapján letartóztatják és kitoloncolják az országból azokat, akik október 31-ig nem szereznek be megfelelő okmányokat. De a pakisztáni hatóságok szerint az 1,4 millió, menekültként regisztrált afgánnak nem kell aggódnia, mert ők jogszerűen vannak az országban.

Afgán menekültek holmijukkal együtt teherautókon érkeznek Pakisztánból az afganisztáni-pakisztáni határ közelében lévő Kandahár tartomány Spin Boldak körzetébe 2023. november 20-án.
photo_camera Afgán menekültek holmijukkal együtt teherautókon érkeznek Pakisztánból az afganisztáni-pakisztáni határ közelében lévő Kandahár tartomány Spin Boldak körzetébe 2023. november 20-án. Fotó: Szanaullah Szejam/AFP

Felháborodás a határon

A szigorítások értelmében a délnyugati határon fekvő Csaman pakisztáni város több 100 ezer lakosának vízumot kell kapnia ahhoz, hogy átléphesse a határt, miközben korábban ezt egy külön engedély birtokában megtehették. A csamani lakosok többször is tiltakoztak, arra kérve a pakisztáni kormányt, hogy üzleti célokra és az afgán határvárosban, Szpin-Baldakban élő rokonaikkal való találkozásra továbbra is engedélyezzék a határátlépést.

A nap folyamán több száz ember egy rövid időre elzárta a csamani határátkelőhöz vezető utat, ezzel akadályozva a forgalmat és az afgánok egy részének hazatérését.

Sokan elmenekültek a tálibok elől

Az 1980-as években, az ország szovjet megszállása idején afgánok milliói menekültek a szomszédos Pakisztánba. Számuk a tálibok 2021-es afganisztáni hatalomátvétele után újra jelentősen megugrott. November 1. óta a pakisztáni rendőrség házról házra jár, hogy ellenőrizze a bevándorlók okmányait. Pakisztáni tisztségviselők korábban azt mondták, hogy a szigorítás az országban tartózkodó minden külföldi állampolgárra vonatkozik, de az érintettek többsége afgán állampolgár. (MTI)