Michelle Obama szerint kevesebb mint egy generáció alatt meg lehetne szüntetni a gyerekházasságokat

külföld
2023 november 21., 05:29

Michelle Obama, Amal Clooney és Melinda French Gates tavaly jelentették be, hogy alapítványaik együttműködnek a gyerekházasság leküzdésében. Obama oktatással foglalkozó szervezete, a Girls Opportunity Alliance már korábban is foglalkozott azzal, hogy a lányok világszerte terhesség és tinédzserházasság miatt hagyják ott az iskolát. Clooney azon dolgozik, hogy a vidéki közösségekben élő lányok tisztában legyenek a jogaikkal, French Gates számos projektje pedig az egészségügyi ellátás javítására összpontosított - beleértve a fiatalon szülés utáni komplikációkkal küzdő lányok kezelését. Mindannyian szenvedélyesen védik a nők és lányok jogait, így a koalíció természetesnek tűnt – mondják.

A világ három legbefolyásosabb nője Malawiban.
photo_camera A világ három legbefolyásosabb nője Malawiban. Forrás: Melinda French Gates X

Most együtt látogattak el Malawiba és Dél-Afrikába, hogy megerősítsék a problémára összpontosító alulról szerveződő szervezetek munkáját, és találkozzanak olyan lányokkal és nőkkel, akiknek az életét érinti a gyermekházasság problémája.

A Girls Not Brides nevű civil szervezet szerint Malawiban az egyik legmagasabb a gyermekházasságok aránya Kelet- és Dél-Afrikában: a lányok 42%-a 18 éves korára már férjhez megy. Mchinji körzetében, ahol a Ludzi Girls iskola található, a lányok 33%-a esik teherbe 18 éves kora előtt, és hagyja ott az oktatást.

Az Unicef szerint ma 650 millió olyan lány és nő él, aki 18 éves kora alatt házasodott meg, és jelenleg évente több mint 12 millió lány házasodik legális és hagyományos szertartásokon világszerte. Dél-Ázsiában és a Szaharától délre fekvő Afrikában a legmagasabb az arány globálisan, de ez nem csak a globális dél problémája. Az Egyesült Államok öt államában nincs alsó korhatár a házasságkötéshez, amennyiben a szülők beleegyeznek.

Néhány országban, például Malawiban, progresszív törvények tiltják a 18 év alatti házasságot, bár ezek gyakran régóta fennálló kulturális akadályokba ütköznek. Hétfőn, a három aktivista látogatását követően Lazarus Chakwera elnök bejelentette, hogy további finanszírozást nyújt a gyermekházasságok megszüntetésére irányuló nemzeti stratégia számára. Eddig nagyon kevés büntetőeljárás indult.

Az Unicef egy idei jelentésében azt állította, hogy a gyermekházasságok aránya ma már 19%, szemben a 10 évvel ezelőtti 23%-kal. Hozzátették azonban, hogy a gyermekházasságok felszámolása még mindig körülbelül 300 évet vehet igénybe, ha a jelenlegi ütemben halad.

„Ez egy sürgős kérdés" - mondta Obama – „Ez egy olyan kérdés, amelyet holnap meg lehet oldani. Ha a világ összes vezetője összefogna és prioritásként kezelné, nem kellene hozzá 300 év. Kevesebb mint egy generáció alatt megtörténhetne."

(BBC)