Megy tovább a rendeleti kormányzás, május 24-ig meghosszabbították a háborús veszélyhelyzetet

belföld
2023 november 22., 20:52

Bár épp egy héttel ezelőtt nevezte Orbán Viktor Magyarországot a béke szigetének, ez sem akadályozta meg a kormányt, hogy a korábbi rendeletével idén november 26-ig elrendelt háborús veszélyhelyzetet újabb félévvel meghosszabbítsa. A szerda esti Magyar Közlönyben megjelent 515/2023. (XI. 22.) számú kormányrendeletben szereplő új határidő: 2024. május 24.

Mindez azt jelenti, hogy Magyarország akkorra már több mint négy éve folyamatosan permanens veszélyhelyzetben él, ami folyamatosan feljogosítja Orbánékat a rendeleti kormányzásra. Az első veszélyhelyzetet 2020 tavaszán a koronavírus miatt rendelték el – március 11-én délután háromkor lépett hatályba –, a járványügyi veszélyhelyzet, és többszöri módosítással 2022 júniusáig volt érvényben. Csakhogy közben 2022 tavaszán, a választások után esküt tett kormány már elrendelte a háborús veszélyhelyzetet, amelyet egyszer már meghosszabbítottak, majd most november elején a parlament újabb 180 napos hosszabbítást tett lehetővé a kormánynak.

Szintén szerdán hosszabbították meg a boltok kötelező akciózását is. Az ezt bejelentő gazdaságfejlesztési minisztériumi közlemény szerint „a kormány infláció elleni harca beérett”, ám ennek némileg ellentmondó módon 2024. június 30-ra módosították a kötelező akciózás határidejét.