Reggel köd, délután napsütés és szél

időjárás
2023 november 22., 06:57

Ködre adott ki figyelmeztetést az északi megyékre szerda éjfélig az OMSZ.

Az északi, északkeleti országrészben lévő köd, sűrű köd az egyre nagyobb területen megélénkülő, megerősödő szél hatására fokozatosan feloszlik. Az erős északi szelet főként a Bodrogközben és az Alpokalján az esti órákig időnként viharos lökések kísérhetik (~60-70 km/h), írják.

Az Időkép előrejelzése szerint szerdára elvonulnak a felhők, és ismét többfelé lesz napos az idő. Jelentéktelen csapadék legfeljebb reggel délen fordulhat elő, illetve ekkor még többfelé párás, ködös lehet a levegő. Az északias szelet többfelé élénk, erős, északkeleten néhol viharos lökések kísérhetik. Kora reggel 0, +7, napközben 3-11 fok várható, a szeles időben azonban sokkal hidegebbnek érezhetjük majd a levegőt.

Csütörtökön kezdetben kevesebb, délután több napsütés ígérkezik. Csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél többfelé megélénkül, északon, északkeleten helyenként megerősödik. A reggel kifejezetten csípősnek ígérkezik, országos fagy várható -6, -1 fok közötti minimumokkal, de a fagyzugokban -8, -7 fokig hűlhet a levegő. Délután mindössze 3-9 fok valószínű.

Pénteken azonban érkezik a hidegfront, melynek hatására elszórtan eső, záporok, a hegyekben hózáporok alakulhatnak ki. Szakadozott lesz felhőzet, hosszabb-rövidebb napos időszakok várhatóak. A nyugati, északnyugati szél a déli tájak kivételével többfelé megerősödhet. Napközben 5-11 fokra van kilátás.

A hidegfront miatt a hétvégén téliesre fordul az időjárás, szombaton már csak 2-7, vasárnap 0, +5 fok közötti maximumokat mérhetünk, ezen a napon reggel pedig már országszerte fagyni fog. A több-kevesebb napsütés mellett felhőátvonulások várhatók elszórt záporokkal, majd egyre inkább hózáporokkal. A hétvége folyamán sokfelé erős lesz az északnyugati szél.