Hogy nyerhetett egy hülye hajú, idegenellenes populista a liberális Európa mintaországában, és mihez fog kezdeni?

külföld
2023 november 23., 18:54
  • Általános meglepetésre az idegen- és EU-ellenes, muszlimfaló populista Geert Wilders pártja nyerte meg a hollandiai választásokat.
  • Hogy történhetett ilyen, és mi lesz most?
  • Van oka félniük Európa liberálisainak Orbán Viktor elvtársától, akinek amúgy magyar a felesége, és sok időt tölt nálunk?

Hiába hozott pillanatnyi fellélegzést az október 15-ei lengyel választások eredménye, a liberális Európa újra aggódhat. Egy dolog, hogy Szlovákiában a populista Robert Fico nyert – a friss hollandiai eredmény az, ami potenciálisan sokkal fenyegetőbb az eddig ismert Európára nézve. Hiszen a unió egyik kirakatországában tudott győzni egy radikálisan EU-, bevándorlás- és iszlámellenes, Orbánnal haverkodó, az ukrán fegyverszállításokat ellenző, eddig kormányképtelennek tartott jobboldali populista politikus. Akinek a legkonkrétabb választási ígérete a népszavazás kiírása volt az Unióból való kilépésről.De hogy kerülhetett sor erre egyáltalán, és mire számíthatunk Geert Wilderstől a gyakorlatban? Valóban annyira fenyegető jelenség, mint aminek a váratlan, sokakat sokkoló eredmény fényében elsőre tűnik?

1. Hatalomra kerülhet-e egyáltalán Wilders?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.