Inkasszózták Budapest számláját, feljelentést tesz a főváros

belföld
2023 november 23., 18:43

A szolidaritási hozzájárulás vitatott mértéke miatt indult per részeként elrendelt azonnali jogvédelem ellenére a Magyar Államkincstár 5,6 milliárd forint értékben inkasszót gyakorolt a főváros számlája felett. Ezért a fővárosi önkormányzat hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen – közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtökön. Nincs illúziójuk, hogy a hivatali hatalommal való visszaélés kapcsán „objektív nyomozást folytatna le a nyomozó hatóság”, de ezt „szó nélkül nem hagyhatjuk”.

Karácsony Gergely fõpolgármester (k) beszél, mellette Kiss Ambrus (független) általános fõpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás fõjegyzõ (j) a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én
photo_camera Karácsony Gergely főpolgármester (k) beszél, mellette Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás főjegyző (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Azt mondta, hogy az államkincstár két hónapon át betartotta a bírósági döntést, azonban novemberben két hónapnyi nettó befizetés összegét leemelte. „Megítélésünk szerint ez teljesen ellentétes az azonnali jogvédelemről szóló bírósági döntéssel” – fogalmazott. A bíróság által szeptember 27-én elrendelt azonnali jogvédelem arról szól, hogy annak hatálya alatt nem lehet érvényesíteni az inkasszót, de ezt megtették. Kiss szerint ez olyan súlyos beavatkozás volt ebbe az ügybe, hogy a városvezetés indokoltnak látja a feljelentést. Ráadásul nemcsak az inkasszót hajtották végre, hanem a fővároshoz csütörtökön megérkezett a következő beszedésről szóló, ezúttal 3,87 milliárd forintot követelő levél is.

A fővárosi önkormányzat és az állam közötti perben jövő kedden tartanak tárgyalást, amelyen akár ítélet is születhet.

Kiss Ambrus arról is beszélt, hogy 68 munkavállalóval kötöttek eddig szerződést – ennek bérköltsége havi 30 millió forint –, miután a közgyűlés értelmében a fővárosi önkormányzat átmenetileg átveszi a Magyar Evangéliumi Testvérközösségnek (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesületnek a budapesti hajléktalanellátásban dolgozó munkavállalóit.

Bejelentette azt is: január elsejétől két számjegyű béremelés lesz a főváros cégeinél, és erről a főváros költségvetésének elfogadását követően azonnal tárgyalnak majd a szakszervezetekkel.