Zavargások kezdődtek Dublinban, miután egy férfi megkéselt öt embert a belvárosban

külföld
2023 november 23., 17:07

Három gyereket és két felnőttet késelt meg egy férfi csütörtök kora délután Dublinban. A támadás a belvárosban, egy általános iskola közelében történt.

A mentők mind az öt embert kórházba szállították, az egyik gyereket és a felnőtt nőt súlyos sérülésekkel kezelik. A támadót elfogta a rendőrség.

Rendőrök a támadás helyszínén.
photo_camera Rendőrök a támadás helyszínén Fotó: CLODAGH KILCOYNE/REUTERS

Helen McEntee igazságügyi miniszter közleményében azt írta, sokkolta a támadás híre, de biztos benne, hogy a felelőst bíróság elé állítják majd. A politikus a sebesülteket és családtagjaikat teljes támogatásáról biztosította. Később Leo Varadkar miniszterelnök is megszólalt, aki külön megköszönte a mentőknek, hogy perceken belül reagáltak a támadás hírére.

A helyzet kora este vett újabb fordulatot, miután egy kis csoport bevándorlásellenes szlogeneket kezdett kiabálni a támadás helyszínén. Ahogy besötétedett, a csoport növekedni kezdett, miközben egyre agresszívabbá vált. Hét óra után nem sokkal a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, majd egy buszt és egy autót is felgyújtottak. Egy rendőr megsérült az összecsapásban.

Kiégett autó Dublin belvárosában
photo_camera Kiégett autó Dublin belvárosában Fotó: Brian Lawless/PA Images via Reuters Connect

A rendőrség vezetője arról beszélt, hogy a támadásért szélsőjobboldali hulligánok a felelősek. Nem sokkal később az igazságügyi miniszter is kiadott egy közleményt. McEntee azt írta, nem tolerálják, hogy egy agresszív kisebbség a késelést kihasználva megossza a társadalmat.

(via The Guardian, The Irish Times)