Péntektől szünetelhetnek a harcok Gázában

külföld
2023 november 23., 14:53
Izraeli légicsapás Gázában, november 23-án
photo_camera Izraeli légicsapás Gázában, november 23-án Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Katar bejelentette a harcok tervezett szüneteltetésének és a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátásának legfontosabb részleteit. Az ideiglenes tűzszünet helyi idő szerint pénteken reggel 7-kor kezdődik, és a 13 túszból álló első csoportot délután 4-kor engedi szabadon a Hamász.

A négynapos ideiglenes tűzszünetnek eredetileg korábban kellett volna kezdődnie, de egy izraeli kormányzati forrás a BBC-nek azt mondta, hogy a Hamász extra követeléseket támasztott. A Hamász a feltételezések szerint legalább 240 izraeli túszt ejtett foglyul az október 7-i terrortámadás során. Az Izrael és a Hamász közötti - Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítésével létrejött - megállapodás értelmében 50 izraeli túszt bocsátanak szabadon, cserébe az izraeli válaszcsapások szüneteltetéséért, illetve 150 izraeli fogságban lévő palesztin szabadon bocsátásáért.

A katari külügyi szóvivő elmondta, hogy a szabadon bocsátandó személyek kiválasztásának kritériuma „tisztán humanitárius”, ami alatt azt érti, hogy a nőket és a gyerekeket veszik előre. Katar arra számít, hogy a reggel 7 órakor kezdődő tűzszünet után „a lehető leghamarabb” megkezdődik a segélyek bejuttatása a Gázai övezetbe, bár ezek a szállítmányok csak a töredékei lehetnek annak, amire valójában szükség lenne.

photo_camera Hozzátok haza őket - ilyen feliratokat és a túszok arcképét tartották magasba izraeli szurkolók a felcsúti stadionban Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Nem sokkal a bejelentés után a Hamász katonai szárnya megerősítette, hogy reggel 7-től szünetelnek a harcok. Izraeli források szerint pedig már megérkezett a pénteken szabadon bocsátandó túszok listája, és már a családtagok értesítése zajlik.

A Hamász október 7-ei támadásában legalább 1200 ember vesztette életét, az ezt követő izraeli csapásokban a Gázai övezet egészségügyi minisztériuma szerint legalább 13 ezer palesztin halt meg, sokan közülük gyerekek. Ezeket a vitatott számokat független forrásból nem lehet megerősíteni. (BBC, Guardian)