link Forrás

„Álltunk a lágerben, és te a hátam mögött álltál”

FILM
2023 november 24., 10:01

Elindult a 444 aloldala, a Jeti Mozi, ahol magyar dokumentumfilmeket mutatunk be a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) együttműködésével. A Jeti Mozi első filmje Révész Bálint Nagyi Projekt című dokumentumfilmje lesz, amit november 26-án este 6-kor mutatunk be.

A film három fiatalember felnőtté válásának és nagyszüleik elmúlásának története - egy tényleges és egy szimbolikus road-trip. A fiúk európai barangolása során egy virtuális utazás is kibontakozik, ahogy a nagymamáik - egy angol kémnő, egy náci Németország-beli táncosnő és egy magyar kommunista holokauszttúlélő – felelevenítik emlékeiket.

A második generációnak – a szülőknek – sokszor csak megfogalmazhatatlan viszonya van a történtekhez a traumák okozta nem-mesélés és a tagadás miatt. Ezzel szemben az időbeli távolság a nagyszülők által megélt borzalmak és az unokák között utóbbiakat képessé teszi objektívebben gondolkodni a történtekről.

A film szerint a harmadik generáció, vagyis az unokák felelőssége és feladata megtalálni azt az univerzális nyelvet, amelyet használva az elkövetkező generációk képesek lesznek átörökíteni azokat a tanulságokat és értékeket, amelyek a XX. században keletkeztek.

A dokumentumfilm magyarországi fogalmazója a Kontra, melynek célja a magyar közönség számára eddig nehezen elérhető, társadalmi fókusszal rendelkező magyar és nemzetközi játék- és dokumentumfilmek bemutatása. Az alternatív forgalmazó csapat pop-up vetítéseken, különleges helyszíneken eredeti történeteket visz a közönség elé, a filmeket pedig tematikus kísérőprogramokkal egészíti ki. Fontos társadalmi, emberi jogi és környezeti kérdésekkel foglalkozó filmek vetítéseivel párbeszédre, a szólásszabadság hirdetésére törekszik.