Januárban szabadulhat Oscar Pistorius

külföld
2023 november 24., 11:52

Január 5-én feltételesen szabadulhat a börtönből Oscar Pistorius miután meghallgatták a kérelmét a Pretoria melletti Atteridgeville börtönben, ahol 2014 óta töltötte a büntetését. Már márciusban kérelmezte a feltételes szabadlábra helyezését, ám akkor elutasította a bíróság, később azonban a dél-afrikai alkotmánybíróság tévedésnek minősítette ezt a döntést, így kerülhetett sor a második meghallgatásra is.

Oscar Pistorius a bíróság előtt
photo_camera Oscar Pistorius a bíróság előtt Fotó: HERMAN VERWEY

Áldozatának, Reeva Steenkampnak az édesanyja nem vett részt az ülésen, de egy levélben fordult a Pistorius szabadlábra helyezéséről döntő bizottsághoz, amelyben azt írta, kétli, hogy Pistorius „hatalmas dühproblémáit" valóban kezelték-e a börtönben, és hozzátette, hogy „aggódik minden olyan nő biztonságáért", aki most kapcsolatba kerül vele.

Pistoriust, akinek mindkét lábát amputálták, és atlétaként lett világhírű, azért ítélték el, mert 2013-ban otthonában több lövéssel meggyilkolta 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot. A sportoló azt vallotta, hogy azt hitte, betörő van a lakásban, és ezért adott le lövéseket. 2014-ben gondatlan emberölésért öt évet kapott, de az ügyészség fellebezett, mert a vád ragaszkodott a szándékossághoz. A súlyosbítást végül helybenhagyták. A dél-afrikai törvények értelmében a büntetés felének letelte után bocsátható valaki feltételesen szabadlábra.

A világot megrengető Pistorius-ügyről ezekben a cikkekben írtunk.

(BBC)