Több rendőr megsérült, autókat és egy buszt is felgyújtott a dublini tömeg

külföld
2023 november 24., 09:10

Harmincnégy embert tartóztattak le a csütörtöki zavargások során Dublinban – közölte az ír rendőrség, a Garda Síochána rendőrfőnöke, Drew Harris pénteken. Az erőszakos tüntetésekhez vezető késelés áldozatai közül egy ötéves iskolás lány és egy harmincas éveiben járó tanárnő állapota továbbra is nagyon súlyos – mondta el Harris.

Rendőrök a támadás helyszínén.
photo_camera Rendőrök a támadás helyszínén. Fotó: CLODAGH KILCOYNE/REUTERS

Csütörtökön három gyereket és két felnőttet késelt meg egy férfi Dublinban, egy általános iskola közelében. A mentők mind az ötüket kórházba szállították, a támadót pedig elfogták. A Garda korábban azt közölte, nem tekintik a támadást terrorizmussal kapcsolatosnak, ám hozzátették, hogy „nem zárnak ki semmilyen indítékot". Leo Varadkar ír miniszterelnök pedig így fogalmazott, amikor meglátogatta a támadás helyszínét: „A Garda és a mentőszolgálatok nagyon gyorsan reagáltak, és perceken belül a helyszínen voltak. Köszönöm nekik ezt!"

Felgyújtott autó és rohamrendőrök Dublinban csütörtök este.
photo_camera Felgyújtott autó és rohamrendőrök Dublinban csütörtök este. Fotó: CLODAGH KILCOYNE/REUTERS

A helyzet kora este vett újabb fordulatot, miután egy kis csoport bevándorlásellenes szlogeneket kezdett kiabálni a támadás helyszínén. Ahogy besötétedett, a csoport növekedni kezdett, miközben egyre agresszívabbá vált. Hét óra után nem sokkal a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.

link Forrás

A rendbontók fáklyákat és tűzijátékokat lőttek ki a rendőrökre. Egy rendőr súlyos sérülést szenvedett és számos másik rendőr megsérült. Tizenegy rendőrautót megrongáltak, több másik autót, köztük egy buszt is felgyújtottak. Összesen 13 üzletben keletkezett jelentős kár, ahol fosztogattak is - közölte Harris rendőrfőnök. Péntek reggelre 34 ember kerüt őrizetbe és a Garda szerint további tüntetések várhatók Dublinban.

(Sky News, BBC)