Vitályos Eszter: A pozitív üzenetet hordozó magyar alkotásoknak és ékszereknek lelkük van

KULTÚRA
2023 november 24., 20:55
  • Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára két eseményen is beszédet mondott.
  • A jogászból lett fideszes parlamenti képviselő filozofikus fejtegetéseit az MTI tudósítása alapján foglaljuk össze.

Vitályos a Metafizika című szentendrei kiállítás megnyitóján azt mondta, ha felfejtjük a világ rétegeit, képesek leszünk egyensúlyt teremteni és rendet tenni a káoszban. Ehhez nyújtanak segítséget az itt kiállító alkotók.

Vitályos a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) Képzőművészeti Tagozatának csoportos tárlatát köszöntve azt mondta, a metafizika kifejezés önmagában és jelentésében is nehezen megfogható, a létezést áthidaló, a valóságon túli jelentőséggel bír. A valóság rétegeit a többség csak bizonyos szintig tudja érzékelni, és a képzőművészet ebben segíthet, hiszen sokat foglalkozik azzal, hogy „a valóság általunk ismert, egy ponton túl pedig csak vélt rétegeit feltárja” – mondta.

A gyerekeket arra biztatjuk, hogy alkossanak, játszanak, hallassák a hangjukat, elmélkedjenek, legyenek kedvesek másokkal, örüljenek a sikereiknek és tanuljanak a kudarcaikból – mondta Vitályos Eszter.

Szerinte mindezt azért tesszük, hogy minél több rétegét ismerjék meg a valóságnak, megismerjék önmaguk és társaik határait, legyőzzék félelmeiket, talpra tudjanak állni a kudarcok után, győzelmeket arassanak, és képesek legyenek különbséget tenni a jó és a rossz között. Mert „ha felfejtjük a világ rétegeit, képesek leszünk egyensúlyt teremteni és rendet tenni a káoszban”. Ehhez nyújtanak segítséget a kiállító alkotók, mert ők azok, akik felfedik a rétegeket, kivesznek a komfortzónából, meghökkentenek, hidat képeznek fizika és metafizika, valóság és képzelet, földi és égi javak között.

Az államtitkár, aki egyben a térség fideszes országgyűlési képviselője, beszélt arról is, hogy a jelen óriásai között élni arra is figyelmeztet, hogy „kötelességünk biztosítani számukra az alkotást, a művészi szabadságot, a kiteljesedést”.

Vitályos Eszter Tuzson-Berczeli Péter festőművész, grafikus eddigi pályaívét megrajzoló album bemutatóján Dunakeszin, a VOKE József Attila Mûvelõdési Központban, ahol háttérkiállítás nyílt 2023. november 17-én.
photo_camera Vitályos Eszter Tuzson-Berczeli Péter festőművész, grafikus eddigi pályaívét megrajzoló album bemutatóján Dunakeszin, a VOKE József Attila Mûvelõdési Központban, ahol háttérkiállítás nyílt 2023. november 17-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Vitályos a budapesti Vajdahunyad Várában Az elegancia és báj birodalma fantázianevű ZEMA magyar porcelán és ékszerház bemutatóján azt mondta, a pozitív üzenetet hordozó, önmagunk és mások szemébe is mosolyt csaló, gyönyörű magyar alkotásoknak és ékszereknek lelkük van, így azok viselése feltölti a mi lelkünket is.

Azt mondta, „hordjuk és mutassuk meg ezeket méltósággal, éppen azért, hogy könnyebb legyen a mindennapi kihívásainkat, küzdelmeinket, keresztjeinket is büszkén vállalni”.

Vitályos szerint a „szeretettel készült és viselt ékszernek lelke van”, a lelket időről időre fel kell tölteni, mert akkor a leghétköznapibb dolgok, sőt, maguk az emberek is ékszerré, kinccsé válhatnak, és ez azért fontos, mert az emberek manapság szinte csak a gondjaikkal és a terheikkel foglalkoznak. „Én remélem, hogy a kormányzat hatékonyan segít a magyar embereknek, családoknak ezen terhek viselésében” – mondta Vitályos.

Szijjártó-Nagy Szilvia, a rendezvény fővédnöke – aki egyébként Szijjártó Péter külügyminiszter felesége – azt mondta, a ZEMA egy ízig-vérig magyar, hazánk kultúráját büszkén képviselő és építő márka, ékszerei nemcsak szépségükkel, hanem az általuk hordozott értékekkel is kitűnnek a többi közül. Ezekben az ékszerekben ott rejlik a magyar tradíció, amely divatos és modern – mondta.