Megugrott a légzőszervi megbetegedések száma Kínában, több járványklinika kell az egészségügyi tárca szerint

külföld
2023 november 26., 12:47

A járványklinikák számának növelésére sürgette a kínai Egészségügyi Minisztérium a helyi hatóságokat vasárnap. Az országban a koronavírus miatt meghozott korlátozások enyhítése óta jelentősen emelkedtek a légzőszervi megbetegedések számai.

photo_camera Sorbanállás egy gyermekkórházban a kínai Csungkingban 2023. november 23-án. Fotó: CFOTO/NurPhoto via AFP

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt héten figyelt fel az emelkedő adatokra, és kért részleteket a kínai hatóságoktól. A szervezet pénteken azt közölte, hogy nem találtak új vagy szokatlan kórokozókat, Kína pedig azzal érvelt, csak a járványügyi intézkedések enyhítése miatt nőtt meg a megbetegedések száma.

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője azt mondta, az akut megbetegedések megugrása többféle kórokozó – elsősorban az influenza – egyidejű terjedésével függ össze.

A WHO naponta kér ki további információkat országoktól. A szervezet egy csoportja napi több ezer médiajelentést és belső felügyeleti információt nyálaz át az országokban terjedő betegségekről. Ezek után a vizsgálatok után szokás dönteni, hogy szükség van-e további információkra, az azonban szokatlan, hogy az információkat nyilvánosan kérik el. (Reuters)