Románia egy részén ítéletidő akadályozza a közlekedést

külföld
2023 november 26., 13:06

A havazás és viharos szél bénította meg a közlekedést vasárnap Románia délkeleti megyéiben, ahol lezárták a tengeri kikötőket, a júniusban felavatott brailai új Duna-hidat, a fővárost a Fekete-tenger partjával összekötő A2-es és a Konstancát elkerülő A4-es autópályát, írja az MTI. A szél több helyen letépte a vezetékeket, így vasárnap reggel több mint kétszázötvenezer lakásban szünetelt az áramellátás Kelet-Romániában.

A meteorológiai szolgálat vörös riasztást adott ki délutánra a 100 km/órát meghaladó szél miatt Dobrudzsára, valamint Galati és Baila megyékre. A közúti infrastruktúrát kezelő társaság 36 főutat lezárt, mivel a hófúvás miatt alig látni, a szél pedig hótorlaszokat hord az utakra. A hatóságok fákat takarítanak az utakról és a parkoló autókról. A szél miatt a vasúti közlekedés is akadozik. A román fővárosban sárga riasztás van érvényben, a bukaresti nemzetközi repülőtéren egyelőre zavartalan a közlekedés.

Hóvihar tombol és süvít a szél a Déli-Kárpátokban is, ahol narancssárga riasztás van érvényben. A Paring-hegységből szombat este a hegyimentők hoztak le egy a hóban elakadt, ötventagú csoportot, amelynek tagjai az időjárási figyelmeztetések ellenére sem mondtak le az előre kifizetett kirándulásról.