Újabb rekordon a kórházak adóssága, mire 90 milliárdot kaptak, már 123 milliárdra volt szükség

belföld
2023 november 26., 08:49

Eddig nem látott csúcsra, 123 milliárd forintra nőtt a kórházak adóssága október végére – ezt még pénteken írta meg az Economx. Lapunk pedig szintén pénteken arról adott hírt: a hatalmas infláció ellenére idén csak mintegy 5 százalékkal nőtt az egészségügy gyógyító-megelőző kiadásaira szánt költségvetési összeg, így idén tíz hónap alatt több ment el az államadósság kamatfizetésére, mint az egészségügyi szakszemélyzet által nyújtott gyógyászati vagy prevenciós ellátásokra.

Ezek fényében nem meglepő, hogy a rekordmagas adósság miatt októberben már volt olyan egészségügyi intézmény, amely beszállítói csak készpénzért adtak ételt vagy gyógyszert. Az eladósodás az ételek minőségén is meglátszott, a budapesti Szent János Kórházban penészes kenyérre és romlott felvágottra panaszkodott egy beteg az RTL szerint.

A kormány november elején 90 milliárd forintos adósságrendezésről döntött, de akkorra már ezt az említett 123 milliárd forintot is elérte a kórházak tartozása. A beszállítók szerint azért nőtt nagyobb mértékben az adósság, mert a kórházak elkezdték gyűjteni a számlákat. Az adósság újratermelődésétől is tartanak, szerintük biztosan nem lesz elegendő a 90 milliárd a helyzet rendezéséhez. Varga Mihály pénzügyminiszter viszont azt mondta: jövőre már kisebb mértékű hiánnyal számol, idén az elszálló energiaárak és az infláció miatt adósodtak el ennyire a kórházak.