A pénz nagy úr, a pénzhiány még nagyobb – Új-Zéland visszakozna a forradalmi dohányzástilalomból

külföld
2023 november 27., 09:37

„Emberek ezrei fognak hosszabb, egészségesebb életet élni, az egészségügyi rendszer pedig 5 milliárd dollárt takarít meg” – mondta Ayesha Verrall új-zélandi egészségügyi miniszterhelyettes tavaly decemberben arról az új törvényről, amellyel megtiltották a 2009. január 1-je után születetteknek, hogy dohányterméket vásároljanak.

Azóta azonban már nem Jacinda Ardern a miniszterelnök – idén januárig volt hatalmon –, sőt, mától már nem is az Ardernt váltó Chris Hipkins, hanem az októberi választáson győztes Christopher Luxon. Az újabbnál is újabb kormány pedig eltörölheti ezt a világon először meghozott radikális dohányzási tilalmat, hogy tudja finanszírozni az adócsökkentéseket, írja a BBC.

photo_camera Christopher Luxon, Új-Zéland új miniszterelnöke
Fotó: MARTY MELVILLE/AFP

Új-Zélandon a dohányzás a megelőzhető halálesetek vezető oka. A szakértők által kidolgozott modellek szerint a füstmentes törvények évente akár 5000 életet is megmenthetnek. Az intézkedések között szerepelt a dohánykereskedők számának korlátozása és a cigarettákban lévő nikotin szintjének csökkentése.

Nem csoda, hogy a mostani hirtelen fordulatot élesen bírálták egészségügyi szakértők. „Megdöbbentünk és felháborodtunk... ez egy hihetetlen visszalépés a világelső, abszolút kiváló egészségügyi intézkedésekkel szemben” – mondta Richard Edwards professzor, közegészségügyi szakértő.

Persze tény, hogy a füstmentes intézkedések ellenállást váltottak ki egyes új-zélandi üzleti csoportok részéről. Az újságárusok és a sarki boltok tulajdonosai bírálták a bevételkiesést, habár kaptak annak ellensúlyozására kormányzati támogatást. Egyes törvényhozók, köztük az új miniszterelnök korábban azzal is érveltek, hogy a tilalom a dohány feketepiacához vezetne.

Luxon pártja, a Nemzeti Párt, amely az október 14-i választásokon a szavazatok 38 százalékát szerezte meg, a választási kampány során nem említette a füstmentes törvényeket. Az új pénzügyminiszter, Nicola Willis szombati bejelentése, miszerint a kormány hatályon kívül helyezi a törvényeket, ezek után sokkolóan hatott. A miniszter azzal érvel, hogy a Nemzeti Párt kormánykoalíciós partnerei, a populista Új-Zéland Első és a liberális Act ragaszkodtak a törvények visszavonásához.