Egy hülye szembemegy a forgalommal az autópályán! Egy? Mind!

belföld
2023 november 27., 07:14

Ahogy József Attila írta halhatatlan versében:

Ő csak ment és vezetgetett némán,
a leállósávon robogott bénán,
s az autók rémülten villogva
vele szemben hajtottak suhanva.

Kevésbé lírain, sőt, szikár tényszerűséggel, ahogyan a Magyar Közút beszámolt róla: egy autós felvétele nyomán megtalálták a forgalomfigyelő kameráikon azt a sofőrt, aki kilométereken át hajtott az M0-son a forgalommal szemben a leállósávon.

link Forrás

A sofőr valószínűleg Maglód térségében hajtott fel vagy fordult meg szabálytalanul, és az M4-M0 csomópontban mehetett le a körgyűrűről, azaz „legalább 3 kilométert tett meg forgalommal szemben, és láthatólag az sem zavarta, hogy több kamionos is villogott neki”. Szerencsére a dologból nem lett baleset, vagyis az ősi és nem is túl jó „Egy hülye szembemegy a forgalommal az autópályán! Egy? Mind!” viccet életre keltő sofőr nagyobb baj nélkül megúszta a dolgot.

A közútkezelő edukációs céllal megjegyezte: ha ilyen helyzetbe kerülnénk, vagyis hirtelen minden hülye szembejönne velünk az autópályán, „fontos, hogy húzódjunk le a leállósávra és hívjunk inkább segítséget a 112-es számon”. Ha forgalommal szemben hajtunk fel, „legyen gyanús az út íve, hogy a jobb oldalunkon van az elválasztósáv és az, ha ezerrel villognak nekünk”. Azt is hozzátették: ha eltévesztenénk egy autóúton vagy autópályán a kihajtót, nehogy megforduljunk (azt már nem is, hogy leállósávon ne vezessünk, bár ebben az esetben jobb, hogy ott hajtott, mintha az autók között szlalomozott volna). Nem mintha ez nem lenne nyilvánvaló – és nem mintha ennek ellenére nem látnánk időről időre ellenpéldát.