Elon Musk csak Izrael jóváhagyásával kapcsolhatja be a Starlinket a Gázai övezetben

háború
2023 november 27., 14:18

Az Izraelbe látogató Elon Musk beleegyezett abba, hogy csak izraeli hatósági jóváhagyással teheti elérhetővé a Starlinket az országban, beleértve a Gázai övezetet – jelentette be Slómó Karhi izraeli hírközlési miniszter.

Múlt hónapban, a bombázások alatt Musk azt javasolta, hogy a Starlink segítségével támogassák a kommunikációs kapcsolatokat a nemzetközileg elismert segélyszervezetekkel a külvilágtól elzárt gázai enklávéban, de akkor Slómó Karhi tiltakozott, hogy a Hamász terrorista tevékenységekre fogja használni a Starlinket.

A világ egyik leggazdagabb embere most az izraeli kormányfővel, Benjámin Netanjahúval találkozott, többek között a mesterséges intelligencia biztonsági szempontjairól is beszélgetniük kell. Legutóbbi, szeptember 18-i találkozásukkor Kaliforniában Netanjahu sürgette Muskot, hogy találjon egyensúlyt a szabad véleménynyilvánítás védelme és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem között, miután hetekig tartó vita folyt az antiszemitizmusról az X-en.

Elon Musk és Benjamin Netanjahu a Kfar Aza kibucban
photo_camera Elon Musk és Benjamin Netanjahu a Kfar Aza kibucban Fotó: Government Press Office of Israel/Anadolu via AFP

Antiszemitizmus az X-en

Elon Musk kijelentette, hogy ellenzi az antiszemitizmust és mindent, ami „gyűlöletet és konfliktust szít”, az X-en is.

Az antiszemitizmus és az iszlamofóbia világszerte erősödött a hét hete tartó gázai háború miatt is. Izrael és a Hamász jelenleg ideiglenes fegyverszünetet kötött, éppen a Hamász túszait cserélik ki fogva tartott palesztinokért cserébe.

November 15-én Elon Musk egyetértett egy X-poszttal, ami azt állította, hogy zsidó emberek szítják a gyűlöletet a fehérek ellen. Musk szerint a „nagy helyettesítés” összeesküvés-elméletre hivatkozó felhasználó „a tényleges igazságot” írta le. Ez az összeesküvés-elmélet azt állítja, hogy zsidó emberek és baloldaliak tervezik a fehér lakosság etnikai és kulturális felváltását nem fehér bevándorlókkal, ami „fehér népirtáshoz” vezet.

A Fehér Ház elítélte az általa „az antiszemita és rasszista gyűlölet undorító népszerűsítését”, ami „ütközik amerikai alapértékeinkkel”, nagy amerikai cégek pedig felfüggesztették a hirdetéseiket az X-en.

Az Anti-Defamation League, az antiszemitizmus ellen küzdő nonprofit szervezet szerint a gázai háború kitörése óta az antiszemita incidensek száma az USA-ban közel 400 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Musk szerint az X-nek olyan platformnak kell lennie, ahol az emberek különböző álláspontokat posztolhatnak, de a vállalat korlátozni fogja bizonyos posztok terjesztését, amik sérthetik az irányelveit, és ezt a megközelítést „a szólás, nem az elérhetőség szabadságának” nevezve. Az antiszemitizmus-botrány miatt Musk már perre is ment.

Látogatás a Kfar Aza kibucban

Musk és a miniszterelnök most együtt ellátogatott Kfar Aza kibucba – ahol három hete a 444 tudósítói is jártak –, annak a négyéves Abigail Edannak az otthonába, akinek a szüleit október 7-én meggyilkolták a Hamász terroristái, és akit akkor a szomszédos család tagjaival együtt magukkal hurcoltak túsznak a Gázai övezetbe. A kislányt vasárnap engedték szabadon. Abigail apja Roy Edan, a Ynet fotósa volt. Éppen a karjában tartotta a kislányát, amikor halálos lövést kapott. Abigail el tudott menekülni, átszaladt a szomszédban lakó Brodach családhoz.

Két idősebb testvére, a 6 éves Amália és a 9 éves Mihael egy szekrénybe bújt, magukra húzták az ajtót, és 14 órán át csendben ott rejtőzködtek, így élték túl a kibucban történt tömegmészárlást.

Később Musk és Netanjahu továbbment a Liebstein család otthonába, ahol elmondták nekik, hogy a helyi önkormányzat vezetője a terroristákkal vívott tűzpárbajban vesztette életét október 7-én.

Elon Musk izraeli programjai között szerepelt még, hogy fogadja őt Jichák Hercog államfő, és megnézi azt a 45 perces filmet, amit az izraeli hadsereg szóvivői állítottak össze a terrortámadásról készült felvételekből. (Reuters, MTI)