Kétnapos blokád volt a világ legnagyobb szénkikötőjénél, több mint száz embert letartóztattak

külföld
2023 november 27., 05:40

Aktivisták százai vízben úszva vagy kajakkal foglalták el az ausztráliai Newcastle kikötő hajózási útvonalát, hogy tiltakozzanak az éghajlatváltozással szembeni tétlenség ellen. Állításuk szerint ezzel megakadályozták, hogy több mint félmillió tonna szén elhagyja az országot.

A becslések szerint Ausztrália egész területéről mintegy 3000 ember vett részt a hajózási sávjának 30 órás hétvégi blokádjában, amelyet a rendőrség engedélyezett. A tiltakozók tucatjai azonban a tiltakozás határidejét követően is a vízben maradtak, ekkor kezdte a rendőrség a letartóztatásokat.

Végül 109 tiltakozót tartóztattak le, köztük öten kiskorúak, írja a BBC. A többi 104 tiltakozó ellen vádat is emeltek, amiért nem voltak hajlandóak elhagyni a kikötői csatornát.

Klímatüntetés és blokád a világ legnagyobb szénkikötőjénél az ausztráliai Newcastle-ban
photo_camera Klímatüntetés és blokád a világ legnagyobb szénkikötőjénél az ausztráliai Newcastle-ben Fotó: Peter E Barnes/Peter E Barnes

Ausztrália a világ második legnagyobb szénkivitelezője, és saját villamosenergia-szükségletének fedezésére is a fosszilis tüzelőanyagra támaszkodik. A Sydney-től mintegy 170 km-re (105 mérföldre) található Newcastle kikötője az ország legfontosabb szénszállítási terminálja.

A szervező Rising Tide Ausztrália történetének legnagyobb polgári engedetlenségi akciójának nevezte az akciót, amelyet néhány nappal a csütörtökön Dubajban kezdődő COP28, a globális éghajlat-változási csúcstalálkozó előtt tartottak.