A vasárnap szabadon engedett izraeli-orosz túsz egyszer megszökött a Hamász fogságából, de újra elkapták

háború
2023 november 27., 14:09

A nagynénje elmondása szerint a vasárnap szabadon engedett unokaöccse, az orosz-izraeli állampolgárságú Roni Krivoi egyszer sikeresen megszökött a Hamász fogságából, amikor lebombázták az épületet, ahol fogva tartották, majd négy napig bujkált Gázában, mielőtt újra elfogták, számolt be a Times of Israel.

A nagynéni, Elena Magid erről egy rádióműsorban beszélt, ahol az is elhangzott, hogy a 25 éves férfi a határhoz próbált eljutni, de nem igazán tudta, hogy hol van és kihez fordulhatna segítségért, ezért a körülmények áldozata lett, végül a gázaiak fogták el és adták át a terroristák kezére.

Kirovi a gázai határ közelében lévő Supernova rave produkciós csapatának tagja volt, és a terrortámadás idején egy gödörben bújt el, de végül megtalálták, innen vitték el túsznak október 7-én.

Vasárnap a tűzszünet és azt övező megállapodás értelmében a Hamász 14 izraeli és három külföldi túszt adott át a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC), miután szombaton 17 túszt engedtek el, köztük volt a magyar állampolgársággal is rendelkező 18 éves Noga Weiss. Hétfőn éjfélkor lejár a négynaposra tervezett tűzszünet Gázában, aminek értelmében az 50 izraeli túszért cserébe Izrael 150 palesztint engedett ki a börtöneiből. A BBC értesülése szerint meghosszabbíthatják a tűzszünetet, miután Izrael felajánlotta, hogy minden szabadon engedett 10 túszért cserébe további egy napig nem lövik Gázát. A Hamász pedig belemehet az egyezségbe.

A BBC értesülései hétfő délutáni értesülései szerint hamarosan újabb izraeli túszokat és börtönben raboskodó palesztint cserélhetnek ki.