Pert indított egy anya a gyámhatóság időhúzása miatt, kártérítést kapott

belföld
2023 november 27., 05:16

Látszólag következmények nélkül megtehetik a gyámhivatalok, hogy sokszorosan túllépjék az eljárási határidőket, miközben a sokszor hátrányos helyzetű családok életének legfontosabb kérdéséről, a gyerekek sorsáról döntenek, írja az Rtl.hu. A TASZ Egyenlőségprojektjét vezető Boros Ilona azt nyilatkozta, hogy a gyerekkiemelésről szóló döntést 30 napon belül felül kellene vizsgálni, de ehelyett gyakran fél évig is húzódik a felülvizsgálat.

A gyámhatósági ügyek érintettjeinek az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szerint tízezer forint jár, ha a hatóság elmulasztja a határidőt. A TASZ egy ügyfele pert is nyert, miután a gyermeke ügyében gyámhatósági eljárás indult, és a hatóság többszörösen túllépte a határidőt. „Ő azonban nem hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő, hanem budapesti, rendezett körülmények közt élő szülőként ismerte az idézett jogszabályt, és beadott egy kérelmet, amire a hatóság kifizette a tízezer forintot” – írja a portál. Legközelebb, miután ismét nem kapott választ határidőre, egy újabb kérelmet is beadott, „de erre már nem fizetett a hatóság, arra hivatkozva, hogy a hivatalból indult eljárásoknál ez az összeg nem jár.” Ezt a döntést támadták meg sikeresen a bíróságon, és kapta meg végül az anya az újabb tízezer forintot.

A kérelem benyújtása nem nehéz, „azonban sejthető, hogy a leginkább érintett hátrányos helyzetű szülők nincsenek tisztában azzal, hogyan érvényesíthetik jogaikat, és ha még tudnak is róla, aligha vállalkoznak arra, hogy végigvigyenek egy ilyen eljárást”, írja az Rtl.hu.