BBC: Mérgező gázok veszélyeztetnek milliókat a Közel-Keleten

külföld
2023 november 28., 14:55

Gázfáklyázás során felszabaduló mérgező gázok több millió ember életét veszélyeztetik a Közel-Keleten, derül ki a BBC nyomozásából, amelyről dokumentumfilmet is készítettek.

A fáklyázás az olajfúrás alatt felszabaduló hulladékgáz elégetését jelenti, amit szerte a Perzsa-öbölben végeznek, még az Egyesült Arab Emírségekben is, ahol egyébként november 30. és december 12. között tartják az ENSZ 2023-as éghajlat-változási konferenciáját, a COP28-at.

photo_camera Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Elviekben az Egyesült Arab Emírségek betiltotta a fáklyázást 20 évvel ezelőtt, de a műholdfelvételek szerint továbbra is végeznek ilyen tevékenységet annak ellenére, hogy annak egészségügyi következményei lehetnek a lakosság és a szomszédos országok lakóira nézve. A BBC szerint a gázok mára több száz kilométerre terjedtek el a régióban ezzel veszélyeztetve Dubai, Abu Dhabi, Kuvait, Irán és Irak lakosságát. A tanulmány készítői elemezték az iraki, iráni és kuvaiti szennyezettséget is, de egyik ország sem kívánta kommentálni a talált eredményeket.

Az olajtársaságok, köztük a BP és a Shell, amelyek felelősek vagy részben felelősek azokért a helyekért, ahol a fáklyázás folyik, azt mondták, hogy dolgoznak a gyakorlat visszaszorításán.„Nagyon nyugtalanító. A közel-keleti nagy olajtársaságok és államok emberek millióinak jogait sértik meg azzal, hogy nem kezelik a fosszilis tüzelőanyagok okozta légszennyezést” - mondta David R. Boyd, az ENSZ emberi jogi és környezeti különmegbízottja a BBC vizsgálatának eredményeire.

A fáklyázás egyébként egy viszonylag könnyen elkerülhető tevékenység, amely nagy mértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz, ugyanis a hulladékgázt fel lehet használni otthonok fűtésére vagy elektromos áram előállítására. A fáklyázásból származó szennyező anyagok nagy dózis vagy folyamatosan adagolódó mennyiség esetén rákot, agyvérzést, asztmát és szívbetegségeket okozhatnak.