Budaházy: Orbán is revíziót akar, csak nem beszél róla

POLITIKA
2023 november 28., 08:31

Hétfő este Szekszárdon lépett fel a terrorizmus miatt elítélt, majd elnöki kegyelemnek köszönhetően idén tavasszal szabadult Budaházy György, aki a helyi jobboldali körökben népszerű Léleképítő előadás-sorozat vendége volt.

A rendezvényt eredetileg a Garay János Gimnáziumban tartották volna meg, de az ellenzéki pártok tiltakozása miatt, és mert az iskola és a tankerület sem járult hozzá ehhez, végül az önkormányzat művelődési központja adott helyt az eseménynek.

Budaházy György 2023 májusában
photo_camera Budaházy György 2023 májusában Fotó: Bankó Gábor/444

Az ellenzék később azt is szerette volna megakadályozni, hogy a művelődési központban tartják meg a rendezvényt, de ezt már nem sikerült elérniük.

A Népszava riportja szerint 140-en gyűltek össze a helyszínen, ahol Budaházy elmesélte élettörténetét, felidézte az ellene és társai ellen 13 éven keresztül zajló büntetőeljárást, azaz a Hunnia-pert, aminek végén felbujtóként első fokon 17, másodfokon 6 év börtönre ítélték terrorizmusért.

(Budaházy és társai 2007 és 2009 között akkori kormányzati politikusok házait támadták meg Molotov-koktélokkal, és bántalmazták többek közt az egykori műsorvezető, jelenleg ismét az MSZP színeiben politizáló Csintalan Sándort is.)

Budaházy Szekszárdon arról beszélt, hogy ártatlan volt, hiába kapott kegyelmet Novák Katalintól, nem győzött az igazság, „csak a hatalom letolta magáról az ellenünk elkövetett igazságtalanság terhét.”

Tagadta, hogy bármilyen felbujtó szerepe lett volna a támadásokban, sőt, felmentette azokat is, akik a Molotov-koktélokat annak idején elhajították. Egész pontosan azzal védte tetteiket, hogy 2006 kegyetlen rendőri intézkedései után az elszenvedők jogosan gondolták azt, hogy ha ez büntetlenül megtörténhet, akkor őket sem vonják majd felelősségre.

(„Volt egy terrorista állam az én értelmezésem szerint, és terrorállammal szemben terrorcselekményt nem is lehet elkövetni” - mondta erről a 444-nek adott májusi interjújában, amit itt lehet és érdemes elolvasni.)

A terrorizmus vádja szerinte akkor is túlzó volt, és bélyegként kénytelen viselni a mai napig. Van még 27 millió forint bűnügyi költsége is, amit meg kell fizetnie, bár ebből 9 milliót már összedobtak a támogatói, és bízik benne, hogy a többit majd elengedik.

Budaházy a Trianoni békediktátum elleni lázadásként kezdett politizálni. Szekszárdon arról is beszélt, hogy szerinte nem szabad elfogadni az igazságtalan békét. A teljes revízió szerinte nem életszerű, de bizonyos területeket, akár csak néhány falut vissza lehetne szerezni. Orbán Viktor is ezt akarja, mondta, csak nyíltan nem beszél róla.

A 444 szabadulás után készült nagyinterjúja Budaházy Györggyel itt olvasható.