Novák Katalin kegyelmet adott Budaházy Györgynek

bűnügy
2023 április 27., 16:49

„A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet.

A köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött” - olvasható a Sándor-palota közleményében.

Ez azt jelenti, hogy Novák Katalin kegyelmet adott Budaházy Györgynek is, akit idén márciusban hat év fegyházra ítélt a bíróság terrorcselekmény miatt.

Budaházy György örül az ellene és társai ellen terrorcselekmény bûntette miatt másodfokon indult per tárgyalása után 2018. április 19-én a Fõvárosi Ítélõtáblán, amely hatályon kívül helyezte az elsõfokú ítéletet és új eljárásra utasított.
photo_camera Budaházy György örül az ellene és társai ellen terrorcselekmény bűntette miatt másodfokon indult per tárgyalása után 2018. április 19-én a Fővárosi Ítélőtáblán, amely hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasított. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Budaházyt először 2016-ban ítélték el, amiért társaival elindította a Hunnia Mozgalmat, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni feszültséget tovább szítsák. A mozgalom tagjai nyíltan szembe akartak szegülni az akkori kormánnyal és az általuk nem tolerált társadalmi csoportokkal, ezért több kormánypárti országgyűlési képviselő háza, lakása ellen Molotov-koktélos támadásokat intéztek.

A fellebbezések nyomán 2018-ban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, mivel súlyos gondok voltak az eljárással (például a nyilvánosság kizárása), és új eljárásra kötelezte a törvényszéket. A megismételt első fokon aztán tavaly márciusban hoztak ítéletet. Akkor tizenhét év fegyházra ítélték Budaházyt, ezt mérsékelte idén márciusban hat évre a fellebbviteli bíróság.

Tavaly decemberben Novák Katalin a Hunnia-per 17 vádlottja közül 7 embernek már kegyelmet adott.