Másodfokon mérsékelték Budaházy György büntetését

bűnügy
2023 március 09., 09:18

Hat év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy György büntetését a Hunnia-perben – írja a tárgyalóteremből tudósító Telex. Ebbe beleszámít az eddig a börtönben töltött idő egy része. A többi vádlottnak is mérsékelték a büntetését.

A perben kezdetekkor összesen 17 vádlott volt, Budaházy György és még 16 fő. A Fővárosi Törvényszék első alkalommal, 2016. augusztus 30-án Budaházy Györgyöt és a 16-ból 14 vádlott társát bűnösnek találta – egyéb, kisebb súlyú, járulékos bűncselekmények elbírálása mellett – a legsúlyosabb vádpontban, terrorcselekmény bűntettében. A 2016-os ítélet szerint Budaházy és egy társa indították a Hunnia Mozgalmat azért, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni feszültséget tovább szítsák. A mozgalom tagjai nyíltan szembe akartak szegülni az akkori kormánnyal és az általuk nem tolerált társadalmi csoportokkal, ezért több kormánypárti országgyűlési képviselő háza, lakása ellen Molotov-koktélos támadásokat intéztek.

Budaházy György örül az ellene és társai ellen terrorcselekmény bûntette miatt másodfokon indult per tárgyalása után 2018. április 19-én a Fõvárosi Ítélõtáblán, amely hatályon kívül helyezte az elsõfokú ítéletet és új eljárásra utasított.
photo_camera Budaházy György örül az ellene és társai ellen terrorcselekmény bűntette miatt másodfokon indult per tárgyalása után 2018. április 19-én a Fővárosi Ítélőtáblán, amely hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra utasított. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A fellebbezések nyomán 2018-ban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, mivel annak eljárásában súlyos gondok voltak (például a nyilvánosság kizárása), és új eljárásra kötelezte a törvényszéket. A megismételt első fokon aztán tavaly márciusban hoztak ítéletet. Akkor tizenhét év fegyházra ítélték Budaházyt, ezt mérsékelte most a fellebviteli bíróság. Tavaly októberben aztán a bíróság megszüntette a letartóztatást Budaházy esetében, és otthoni bűnügyi felügyelet alá rendelte a mostani ítélethirdetésig.

Tavaly decemberben Novák Katalin a Hunnia-per 17 vádlottja közül 7 embert eljárási kegyelemben részesített. „Mint ismert, 17 személlyel szemben zajlik még ma is, 13 év elteltével büntetőeljárás. Sajnálatosnak tartom, hogy a bíróság közel másfél évtized alatt sem tudott jogerős döntést hozni. Alapos mérlegelést követően úgy döntöttem, hogy különválasztom azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg” - írta akkor Novák Katalin.

link Forrás

A bíróságon csütörtökön a szélsőjobboldali szubkultúra számos tagja megjelent a Telex tudósítása szerint. Ők az ítélethirdetés után elénekelték a Szózatot, ami miatt a bíró előbb elrendelte a tárgyaló kiürítését, majd mégis visszakozott, és maradhattak bent az emberek.