Gyanús kérdés utal arra, hogy kellemetlen meglepetés érheti az állampapír tulajdonosokat

gazdaság
2023 november 28., 06:56

„Saját bevallása szerint ismeri az állampapírok visszaváltásával (lejárat előtti eladhatóságával) kapcsolatos szabályokat?” – ez a kérdés is szerepel abban a kérdőívben, amelyet a Magyar Államkincstár (MÁK) tett közzé az állampapír-tulajdonosok körében, azok Webkincstár-fiókjának felületén. Az esetről a Telex ír.

Ennek a kérdésnek azért van jelentősége, mert az amúgy nagyon kedvező feltételű állampapírok kapcsán épp a visszaváltás okozhat gondot majd a tulajdonosoknak. A mostanáig árult prémium állampapírok a következő egy-másfél évben nagyon jól kamatoznak, utána viszont sokkal rosszabbul, így az a legvalószínűbb, hogy sokan 2025 első felében próbálják majd visszaváltani azokat. Ezt most egy egyszázalékos díj fejében bármikor meg lehet tenni.

Azonban ennek a díjnak a mértékét az állampapír kibocsátója bármikor megváltoztathatja, felemelheti például akár 20 százalékra is. Úgy meg már nem érné meg a kivétel. A kérdőívről beszámoló Telex felhívja a figyelmet, hogy ez önmagában nem jelent semmit, azonban felveti a kérdést, hogy a papírokat kibocsátó Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) esetleg megváltoztatná a visszaváltási feltételeket. Az ÁKK vezetője nemrég határozottan tagadta, hogy erre készülnének.