Navracsics szerint lehet, hogy csak a júniusi EP-választás után jön uniós pénz

POLITIKA
2023 november 28., 18:50

Uniós pénzek érkezhetnek hamarosan, a helyreállítási alap hitelrészéből kaphat Magyarország mintegy 380 milliárd forintnyi előleget, jelentette be Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában. A területfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint az összeg az Energiaügyi Minisztérium által készített nemzeti terv alapján használható fel, elsősorban energetikai projektekre: energiatakarékosságra, lakossági megújulóenergia-pályázatokra, hálózatfejlesztésre. Hozzátette:

a magyar kormány mintegy 1500 milliárd forintnyi beruházásra nyújtott be hitelkérelmet úgy, hogy az ebből a forrásból megvalósított projekteknek 2026-ig el kell készülniük.

A többi, jóval nagyobb uniós pénzcsomag érkezése továbbra sem látszik. A helyreállítási alap vissza nem térítendő része, 2300 milliárd forint, és a hétéves keretköltségvetés tízezer milliárdos kohéziós forrásainak 85 százaléka is az igazságszolgáltatás függetlenségét megkérdőjelező kifogások miatt csúszik.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

„Egyre csökkenő számban kapunk kérdéseket a bizottságtól, legutóbb kettőt, és igyekszünk gyorsan megválaszolni, és abban bízunk, hogy az év vége előtt dönt az Európai Bizottság arról, hogy eleget tettünk a követelményeinek, így a horizontális feljogosító feltételeknek is megfelelünk, és hozzáférhetünk a pénzekhez. A jogállamisági-feltételességi eljárásban már nem bízom ennyire a megegyezésben”

– mondta Navracsics. Szerinte nincs politikai akarat a Bizottságnál a megegyezésre: nyáron ugyanis azzal álltak elő, hogy „semmi sincs megoldva, amíg minden nincs megoldva.”

„Azaz minden a jogállamiság-feltételességi eljárás lezárásól függ, a legkisebb kérdés is a legnagyobb túsza. Ezért bízom abban, hogy az igazságszolgáltatási tárgyalások megegyezésre vezetnek, és ezek szabadítják fel a többi, függőben lévő ügyet is”

– mondta. Az pénzek érkezésének távoliságát mutatja, hogy Navracsics arról is beszélt, hogy „akkor sincs baj, ha csak a júniusi EP-választás után jön meg az uniós pénz.”