Szaúd-Arábia nyerte el a 2030-as világkiállítás rendezési jogát

külföld
2023 november 28., 18:04

A tavalyi katari labdarúgó-világbajnokság után, a szaúd-arábiai Rijád nyerte el a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, derült ki a keddi szavazás eredményéből.

A világkiállítás megrendezéséért ringbe szállt még a dél-koreai Busan és Róma is, Szaúd-Arábia győzelme viszont egy újabb diplomáciai siker a Perzsa-öböl országainak. Ráadásul nem is kis fölénnyel nyert Rijád, a 182 tagú bizottság 119 szavazatát szerezte meg, míg Busan csak 29-et, Róma pedig 17-et. Az első forduló megnyeréséhez a jelölteknek a szavazatok kétharmadát kellett megszereznie.

Rijád mindent bedobott, hogy megszerezze a rendezés jogát, a promóvideójukban még Cristiano Ronaldót is szerepeltették. A világ harmadik legnagyobb eseményét Szaúd-Arábiának 2030 októbere és 2031 márciusa között kell megrendeznie.

A kritikusok szerint Mohamed bin Szalmán koronaherceg országa imázsának javítására akarja felhasználni a világkiállítást, miután 2018-ban meggyilkolták a híres szaúdi újságírót, Dzsamál Hasogdzsit, amelyet a nyugati vezetők szerint a koronaherceg adott parancsba. (Reuters)