Iránban kivégeztek egy 17 éves fiút

külföld
2023 november 29., 06:15

Az ENSZ kedden felszólította Teheránt, hogy azonnal hagyjon fel a halálbüntetés alkalmazásával, miután pénteken kivégeztek egy 17 és egy 22 éves iráni fiatalt. Hamidreza Azarit, a gyermekkorú áldozatot gyilkossággal vádolták, ő az első ilyen idős az országban, akire halálbüntetést szabtak ki idén. A világszervezet emlékeztette Teheránt arra, hogy a nemzetközi egyezmények értelmében kötelessége megtiltani a 18 év alattiak által elkövetett bűncselekményekért kiszabott halálos ítéleteket és azok végrehajtását.

„Aggodalommal tölt el bennünket a 22 éves Milad Zohrevand ugyancsak pénteken végrehajtott kivégzése is, aki a nyolcadik ember azok közül, akiket a tavaly szeptemberi tüntetésekkel összefüggésben végeztek ki" - mondta Elizabeth Throssell, az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának szóvivője. „A rendelkezésre álló információk arra utalnak, hogy a tárgyalása nem felelt meg a nemzetközi emberi jogi törvények szerinti tisztességes eljárás alapvető követelményeinek. Aggasztó jelentések szerint Zohrevand szüleit ráadásul a kivégzését követően letartóztatták” – tette hozzá.

Mahsa Amini
photo_camera Mahsza Amini

Az iráni kormányzat elleni tüntetéshullám 2022 szeptemberében tört ki egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halála után. A fiatal lányt az iráni erkölcsrendészet azért vette őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim kendőt. Fogva tartása alatt, szeptember 13-án meghalt. Szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták. Irán széles körű elnyomással reagált és elfojtotta a tüntetéseket, amelyek során jogvédő csoportok szerint több százan haltak meg és több ezreket tartóztattak le. Januárban a kivégzések miatt komoly tüntetések alakultak ki a börtön előtt, ahol azokat végrehajtották.

link Forrás

Iránban tavaly legalább 582 embert végeztek ki, ami 2015 óta a legmagasabb szám, és jóval meghaladja a 2021-ben regisztrált 333-at - közölte az IHR és a párizsi székhelyű Együtt a halálbüntetés ellen csoport egy áprilisi közös jelentésében.

(Guardian)