A Fidesz a bizottságban simán megszavazta a Mi Hazánk tervezetét, ami bekavarna az ellenzéknek Budapesten

POLITIKA
2023 november 30., 11:14

A parlament igazságügyi bizottságának fideszes tagjai csütörtökön délelőtt egységesen megszavazták, hogy a délutáni rendkívüli plenáris ülés napirendjére kerülhessen a Mi Hazánk két javaslata az önkormányzati és országgyűlési választási szabályok módosításáról.

Az egyik javaslat ezek közül a jövő évi önkormányzati választásra visszaállítaná a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának korábbi rendszerét, amit éppen a Fidesz változtatott meg 2014-ben, mert akkor így jött ki jobban neki. Előtte tisztán listás szavazáson állt össze, hogy kik alkotják a Fővárosi Közgyűlést, viszont azóta az a rendszer, hogy a közgyűlés tagja a főpolgármester, a 23 polgármester, a maradék 9 helyre pedig a nem győztes polgármesterekre adott töredékszavazatok alapján kompenzációs listákról lehetett bekerülni. Csakhogy ez a rendszer a Fidesznek már nem fekszik annyira, jobban járna egy tisztán pártlistással, hiszen a legerősebb párt Budapesten is, bár többsége nincs.

Fővárosi listát a Mi Hazánk-os tervezet szerint az a párt állíthatna, amelyiknek legalább 3 kerületben van polgármesterjelöltje, vagy indít főpolgármester-jelöltet. Csak azok a pártok jutnának be a közgyűlésbe, amelyek legalább 5 százalékot kapnak. Ha együtt indul két párt, 10 százalékot kell elérniük, három vagy annál több jelölőszervezetnél pedig 15 százalék a bejutási küszöb.

Az ötletet először a fideszes média beszélő fejévé vált Fodor Gábor volt liberális politikus vetette fel idén ősszel a köztévében, amire Karácsony Gergely főpolgármester már akkor azzal reagált, hogy

„nem életszerű, hogy a NER kitartottja saját kútfőből jutott volna erre a javaslatra”.Bár a Fidesz első hivatalos reakciója az volt, hogy

„A Velencei Bizottság állásfoglalása alapján a választástól számított egy éven belül nem lehet módosítani a szabályokon, így ez nem időszerű felvetés",novemberre - nem is annyira váratlanul - megváltozott a véleményük. Annyira, hogy mára, vagyis csütörtökre olyan rendkívüli ülést hívtak össze, ami a Mi Hazánk két felvetését fogja tárgyalni. Ahhoz, hogy a kormánypárti többség itt megszavazhassa a papíron ellenzéki szélsőjobboldali pártnak az ő érdekeiket szolgáló javaslatát, azt előbb tárgysorozatba kellett venni a bizottságban, ami ezennel megtörtént. (A másik, az országgyűlési választások rendjét a Fidesznek kedvezőtlen javaslatot a plenáris ülésen várhatóan nem szavazza meg a kormánytöbbség.)

Az ellenzék a kezdetektől azt állította, hogy a Mi Hazánk módosítóját a kormány sugalmazta, sőt azt is megkockáztatták, hogy talán konkrétan a Fideszben írták és a Mi Hazánkkal csak benyújtatták. Karácsony Gergely főpolgármester például azt nyilatkozta a Telexnek, hogy

„Elég komoly tétben mernék arra fogadni, hogy nem a Mi Hazánk-frakcióban kodifikálták a javaslatot. Láttam már ellenzéki törvénymódosítókat, és olyanokat is, amelyeket profi apparátus írt. Ez egy nagyon profi javaslat. (...) A magát nindzsaként beállító kormány valójában hihetetlenül gyáva, még arra sem képes, hogy saját maga nyújtsa be a javaslatát”Karácsony ugyanekkor a kormány "zsebnácijainak" titulálta a Mi Hazánkot.