Áder szerint a gyártók lobbitevékenysége miatt csúszik a betétdíj bevezetése, de valójában nem változott az eredeti határidő

belföld
2023 november 30., 14:36

„A gyártók lobbitevékenysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január elseje helyett július 1-jétől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon (...) A betétdíjas rendszer elindulását 2024 január elejére tervezték. Jövő év elejétől azonban a polcokon párhuzamosan lesznek elérhetők az 50 forintos betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékek és azok, amelyeken ezek még nem szerepelnek, mindez problémákat okozhat a fogyasztóknak” – írta szerdán késő este az MTI az alapján, amit a volt köztársasági elnök a fideszes Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén mondott.

Áder János előadása a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület 2023. november 29-i rendezvényén
photo_camera Áder János előadása a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület 2023. november 29-i rendezvényén

Áder szavai és az MTI híre nyomán szinte teljes magyar sajtón végigment a hír, hogy félévet csúszik a betétdíjas rendszer bevezetése. Áder szavai azt sejtették – feltételezve, hogy az MTI pontosan adta tovább azokat, és mivel azóta a szöveg érdemi részéről nem adtak ki helyreigazítást, talán helyes ez a feltételezés –, hogy a korábban bejelentett és október 4-i Magyar Közlönyben megjelent 450/2023-as kormányrendelettel jogszabályba is foglalt rendszerhez képest történt valami változás, a gyártói lobbinak sikerült halasztást elérnie. Ez tűnt észszerűnek abból a szempontból is, hogy eddig mindenki a január 1-jei bevezetésről beszélt.

Valójában azonban szó sincs erről. A már említett, bizonyos részeiben november 1-jén hatályba lépett, de javarészt január 1-től hatályos kormányrendeletben már eleve ott szerepelt az a 41. paragrafus, amely (2) bekezdése szerint:

Az a termék, amely e rendelet alapján kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülne, 2024. június 30. napjáig az e rendelet hatálybalépése előtt hatályos rendelkezések alapján forgalomba hozható. A 2024. június 30. napjáig forgalomba hozott termék, amely e rendelet alapján kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülne, az e rendelet hatálybalépése előtt hatályos rendelkezések alapján forgalmazható.

Tehát ha valóban az is történt, hogy a gyártók lobbiztak is, ez nem jelenti azt, hogy a rendszer bevezetése csúszna, és pláne nem azt, hogy ez egy új fejlemény lenne. Január 1-től az új szabályok szerint gyártott és forgalomba helyezett visszaváltható palackokat már vissza lehet váltani, de már az eredeti, azóta nem módosított rendelet adott egy féléves átállási időt a rendszer teljes bevezetésére.