A kormány megszüntetné az Országos Meteorológiai Szolgálatot

belföld
2023 december 01., 12:26

December 31-től megszüntetné a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot, feladatait pedig a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. venné át – írja a Portfolio. A lap úgy tudja, a lépéssel párhuzamosan 25 kormányrendeletet módosítanak, a kiadott törvénytervezet pedig azt is meghatározza, hogy mely magán szereplők folytathatnak majd időjárási szolgáltatást Magyarországon.

Azt írják, a HungaroMet veszi át a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által végzett környezetvédelemmel kapcsolatos közfeladatokat, szakmai projekteket, az azokhoz kötődő magánjogi jogok és kötelezettségeket, valamint a feladatok ellátásához szükséges foglalkoztatotti állományt és eszközöket is.

Az előterjesztés alapjaiban befolyásolja a Magyarország területén meteorológiai tevékenységet folytató szervezetek működését: A rendelet hatálya alá tartozó meteorológiai adatoknak hiteles meteorológiai adatoknak kell lenniük, amiket minőségirányítási rendszerrel rendelkező szervezet kalibráló laboratóriumban működtet. És ha az időjárásjelentés során a piaci szereplők nem felelnek meg ennek a követelménynek, akkor eredményeiket, előrejelzéseik mellett fel kell tüteni, hogy: „nem hiteles adat”.

AHungaroMet lesz felelős a nemzeti meteorológiai adatbázis működtetéséért, elemzéséért és az állami rendezvények, repülések, valamint vízgazdálkodási feladatokhoz szükséges meteorológiai adatok és információk biztosításáért.

Azt is szabályozzák, hogy a jövőben csak okleveles meteorológusok lehetnek időjárásjelentők.

Összesen 25 másik rendeletet is módosítani kell az OMSZ megszűnése miatt, amelyekben mindenhol a HungaroMet nevét kell feltüntetni.