Egy nem létező országgal kötött megállapodást, lemondott a paraguayi tisztviselő

külföld
2023 december 01., 09:29

A paraguayi kormánytisztviselő a Washington Post cikke szerint megállapodást kötött egy szökésben lévő önjelölt indiai guru fiktív országának képviselőivel, akiknek sikerült más tisztviselőket is átverniük. Miután ez kiderült, a paraguayi Arnaldo Chamorrót szerdán leváltották.

Az október 16-i megállapodásban szerepelt, hogy Paraguay aktívan fog törekedni a diplomáciai kapcsolatok felvételére a nem létező Kailasai Egyesült Államokkal, illetve hogy támogatja szuverén és független államként való felvételét különböző nemzetközi szervezetekbe, többek között az ENSZ-be.

A fiktív ország képviselői Chamorróval és Carlos Giménez mezőgazdasági miniszterrel is találkoztak, erről egy rádióinterjúban beszélt Chamorro, aki elismerte, nem tudja, hol van Kailasa.

A nem létező Kailasa weboldalán azt írják, hogy az ország „az ősi felvilágosult hindu civilizációs nemzet újjáélesztése”. A fiktív országot egyébként egy önjelölt guru, Nithyananda vezeti, akit Indiában szexuális zaklatás miatt is köröznek. Tartózkodási helye ismeretlen.

A nem létező Kailasai Egyesült Államok önjelölt képviselőinek az év elején sikerült részt venniük az ENSZ egyik genfi bizottsági ülésén is, ahol megállapodásokat írtak alá az Egyesült Államok és Kanada az ülésen megjelent képviselőivel.