Orbán: A magyar kormány tagjai nem irigyek erre a tőkére, még nagyobb sikereket kívánnak a vállalkozóknak

POLITIKA
2023 december 01., 14:52

„A magyar vállalkozók magánsikerei az ország közsikereinek előfeltételei, ezért a kormány nem irigy a vállalkozók tőkéjére, hanem ellenkezőleg, minden vállalkozónak még nagyobb sikereket, még nagyobb üzleti hasznot és tovább gyarapodó tőkét kíván” - mondta a miniszterelnök pénteken, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének rendezvényén. Fontos az együttműködés a politika és az üzleti élet között, de nem olyan egyszerű, mondta Orbán Viktor a magyar vállalkozók napja alkalmából tartott eseményen. Szerinte "a politika részéről ki kell alakulni egy szellemi alapállásnak az együttműködéshez."

„Például a reptér visszavétele a vállalkozóknak üzleti ügy, a politikának viszont nemzetgazdasági kérdés”

- tette hozzá. Régi kérdés, hogy szükségszerűen szemben áll-e egymással a magán- és a közhaszon, Orbán szerint a kommunista gazdaságtan szerint igen, de ”a polgári gazdaságtan szerint közérdek csak magánérdeken keresztül jöhet létre.”

Három csapdával néz szembe Magyarország: a hitelezés, az energiaárak, és a fogyasztás csapdájával,

jelentette ki. A lakosság szintjén rendezték, de a vállalkozóknak komoly terhet jelent az energiaárak kigazdálkodása, ami „nincs jól.” A hitelezés csapdáját a kormány nem tudja elkerülni, a kamatszint megállapítása a jegybank feladata.

„A magyar józan faja, amikor nem fogyaszt, akkor megtakarít. Keletkeztek újabb jövedelmek, amit nem használtak fel. Emögött egészséges életösztön húzódik, a kormánynak nem dolga, hogy ezt kibillentse. Indokolt az óvatosság, de az indokolatlan félelmeket el kell oszlatni.”

- mondta. (MTI, Világgazdaság)