Orbán szerint a 40 év alatti magyarok 75 százalékának van saját tulajdonú otthona

POLITIKA
2023 december 01., 06:44

Péntek reggel van, ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjút, amit azzal kezdett, hogy bár szerinte „korán van filozófiai kérdések áttekintéséhez”, de azért megválaszolta a kérdést, hogy mi a helyzet Ukrajna EU-s tagságáról való tárgyalásokkal.

„Arról van szó, hogy mi vagyunk az Unió, az nem Brüsszelben van, ott a bürokraták vannak, az Unió itt van Budapesten, meg Párizsban” – kezdte Orbán, aki azzal folytatta, hogy „Ukrajna csatlakozásának tárgyalása nem esik egybe a magyar nemzeti érdekekkel”.

„Ezt az ügyet nem szabad napirendre tűzni” Orbán szerint, mert „előre lehet tudni, hogy nem lesz egyetértés”. Majd a háborúról is beszélt, és elmodta a szokásosakat, például hogy „nem a háborút kéne finanszírozni, hanem a tűzszünetet”. Egyébként is úgy gondolja, hogy „ha Ukrajnának pénzt akarunk adni, az mindenképpen történjen a költségvetésen kívül”.

Erről a témáról gyorsan sikerült ráfordulni a Nemzeti Konzultációra, amiről Orbánnak annyit sikerült mondani, hogy „mindenki azzal főz, amije van, ez intellektuális értelemben is igaz”. Ezután egy focis hasonlattal élt, miszerint az ő „mankóinak tekintélyes része a sportból jön”, és úgy látja, hogy „van, hogy11 ember nem elég egy mérkőzés megnyeréséhez, és néha 12 ember kell”. Szerinte ma ez a helyzet, és emiatt „a magyar kormány harcolni fog, nehéz csatában vagyunk”.

Majd arról beszélt, hogy szerint „a történelmünknek két tanulsága van”, az egyik, hogy „körülöttünk mindig is nálunk nagyobb birodalmak voltak, amiknek nagyobb az étvágyuk, belénk akartak harapni, mi pedig azt a taktikát választottuk, hogy próbálunk a temetésükön részt venni”. Orbán szerint „a második fontos tanulsága, hogy itt vagyunk 1100 éve, ugyanazon a területen, és 1100 év alatt magunknak és a világnak is bebizonyítottuk, hogy hogyan kell ezt a területet berendezni, kialakítani a gazdaságát és külpolitikáját”, így szerinte „nincs szükségünk arra, hogy megmondják, hogyan éljünk, azt majd mi eldöntjük. Ez a szuverenitás lényege”.

Ezután volt

  • egy kis gyurcsányozás is,
  • „a privatizáció sötét korszakainak” említése,
  • majd beszélt a nyugati, brüsszeli és washingtoni pénzekről.

Aztán dobott nekünk egy adatot is, amit azzal vezetett fel, hogy „ritkán beszélünk itt eredményekről, de van itt egy fontos információ”: Méghozzá az, hogy Orbán elmondása szerint „a 40 évnél fiatalabb magyarok világában a saját otthonnal rendelkezők száma elérte a 75 százalékot”.

„Ez nagyon fontos, mert mindig van egy vita arról, hogy inkább bérlakás központú legyen a magyar otthonrendszer vagy inkább saját tulajdonú. Én mindig a saját otthon mellett érvelek, a saját tulajdon mellett érvelek, a tulajdon nagyobb biztonságot ad, mint egy bérleti jogviszony, és úgy látom, az emberek is vevők erre a gondolatra, mert ha a negyven év alattiak 75 százalékának már van saját otthona, az szerintem egy komoly teljesítmény.” Végül arról beszélt, hogy „az elmúlt húsz-harminc évben kijöttünk a szovjet blokkból, már a nyugat része vagyunk, és nekünk az az érdekünk, hogy a világ minden országával kereskedjünk és próbáljunk haszonra szert tenni. Ezért nekünk minden bezárkózás és blokkosodás ellentétes az érdekünkkel. Ha a piacunk százmilliós lenne, megengedhetnénk magunknak egy bezárkózást, de csak tízmillióan vagyunk. Egy tízmiliós ország, ha olyan színvonalon akar élni, mint amilyenen mi vagyunk, ahhoz az egész világon el kell tudni adnia a termékeit” – mondta Orbán, eszmefuttatásának konklúziója pedig az volt, hogy: „A vak is látja, hogy a világ legjobban fejlődő része a világnak az keleten van.” Ezt az egészet pedig azzal zárta:

„Próbálom kitágítani a teret a magyar gazdasági szereplők számára.”