Vége a tűzszünetnek, Izrael szerint újra megindultak a harcok Gázában

háború
2023 december 01., 05:39

Letelt a tűzszünet az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet meghosszabbításának határideje, Izrael szerint újraindultak a harcok a Hamásszal szemben a Gázai övezetben. Pontosabban az Izraeli Védelmi Erők Twitteren közölte, hogy a Hamász tüzet nyitott Izraelre, ezzel pedig megsértette a tűzszüneti megállapodás feltételeit. Az izraeli hadsereg szerint elfogtak egy Gázából kilőtt rakétát a gázai határ közelében.

A BBC szerint a Reuters és az Al Jazeera a Hamászhoz kötődő médiára hivatkozva arról számolt be, hogy a Gázai övezet északi részén robbanásokat és lövéseket lehetett hallani. az Al Jazeera riportere szerint izraeli katonai drónokat és katonai gépeket is lehetett látni Gáza felett.

photo_camera Fotó: FADEL SENNA/AFP

A tűzszünet eredetileg négy napra szólt, majd azt kétszer meghosszabbították, először kettő, majd végül egy nappal. Csütörtökig 110 Gázában fogva tartott túszt engedtek szabadon a november 24-én kezdődött tűzszünet óta, Izrael pedig 240 palesztin foglyot engedett szabadon. Ennek köszönhetően szabadult három magyar állampolgár is: a 8 éves Ella és a 15 éves Defna, valamint a 18 éves Noga Weiss. A tűzszünet lehetővé tette azt is, hogy humanitárius segélyek jussnak el Gázába.

A BBC azt írja, a Hamász október 7-én Izrael ellen elkövetett támadásaiban 1200 ember halt meg. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint pedig Izrael megtorló hadjáratában több mint 14 800 ember halt, köztük 6000 gyerek.