Végleg bezár a Soroksárról kilakoltatott Qualitas Gimnázium

oktatás
2023 december 01., 12:38

„Budapest Főváros Kormányhivatala a BP/1009/03949-7/2023 számú határozatával megszüntette a Qualitas Gimnáziumot” – írja a sajtónak eljuttatott levelében Ott Ferenc, a magánintézmény igazgatója. A szűkszavú közleményben hozzáteszi: „Diákjaink, tanáraink, a szülők emberfölötti harca ellenére meg merték tenni ezt a lépést” .

Pár hónap után hétfőn került újra a hírekbe a korábban Soroksáron működő iskola ügye. Akkor derült ki, hogy napjai vannak hátra a Qualitasnak, hiszen az államtitkárság nem hagyta jóvá a működési engedély módosítását. Azt a változtatást akarták bevezetni, hogy Soroksár helyett szeptember óta Csepelen működik az iskola. Székhelyváltoztatásra azonban a törvény szerint tanév közben nincs lehetőség.

Mint ismert, szeptember elején tanóra közben jelent meg rendőri kísérettel egy végrehajtó a soroksári épületnél, és ezt mondta a megafonjába: „Tájékoztatok mindenkit, hogy az iskola épületét tavaly októberben elárvereztem, az árverés jogerőre emelkedett”. Berki András ezután arra kérte a tanárokat és a diákokat, hogy pakoljanak össze és hagyják el az alapítványi fenntartású intézmény épületét. Hozzátette: „a gimnáziumba tanulás vagy oktatás céljából visszajönni már nem fognak tudni”. A bizarr esetet egy Facebook-videóban rögzítették is.

link Forrás

A jogvita, ami az iskola épületének elárverezéséhez vezetett, 17 évre nyúlik vissza. Az akkor alapított új intézmény vezetése Ott Ferenc igazgatóval az élen létrehozott egy céget, hogy bankhiteleket vehessenek fel az épület felépítéséhez. Ez a cég bízta meg a kivitelezőt, akivel aztán vita alakult ki az építkezés minőségéről, a költségek visszatartásáról.

Az ügyben per pert követett, az igazgató tájékoztatása szerint végül 26 millió forintos követelése volt a kivitelezőnek, ami végső soron az épület elárverezéséhez vezetett.A krízishelyzetre az lett az iskolavezetés megoldása, hogy egy csepeli, szintén magániskola épületében találtak helyet a tanulóknak. Ott tájékoztatta a dühös szülőket is először a helyzetről.

link Forrás

Ezzel párhuzamosan kérték a működési engedély megváltoztatását is, ám ezt végül a múlt héten küldött levélben a Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium Köznevelésért Felelős Államtitkára megtagadta. Az érvelése szerint ilyen változtatást még a tanév előtt, legkésőbb május 31-ig be kellett volna jelenteni.

Később a kérdésünkre a Belügyminisztérium azt mondta, „a Qualitas Gimnázium fenntartója és igazgatója a kommunikációjuk során az esetükben sajnos már szokásosnak mondható félrevezetést alkalmazza”. A tárca tájékoztatása szerint „a vitathatatlanul az információk birtokában lévő igazgató és a fenntartó felelőtlenül jártak el, amikor az intézményt már a nyár folyamán nem költöztették el a más tulajdonába került épületből, melyet már az előző tanévben is jogtalanul használtak”.

A múlt héten Ott Ferenc vezetésével az iskola petíciót indított a működési engedély kérdése és az október óta visszatartott normatív támogatások miatt. Csütörtökön még egy tájékoztató fórumot hívott össze délelőttre az igazgató, de hiába várták a gyerekek, nem ment el rá. Mint kiderült, a csütörtöki volt az utolsó tanítási nap az iskolában.

A Qualitas Gimnázium ügye a csütörtöki kormányinfón is szóba került. Gulyás Gergely az RTL kérdésére azt mondta, „szélhámossággal van dolgunk” a iskolában. A miniszter tájékoztatása szerint az összes tanköteles diáknak adtak ajánlást, hogy melyik közeli intézménybe mehet, ahol van hely.