22-szer szúrta meg rabtársa a George Floydot megölő volt rendőrt

külföld
2023 december 02., 06:28

Gyilkossági kísérlettel vádolják John Turscakot, az arizonai Tucson szövetségi börtönének rabját, aki megtámadta Derek Chauvint, a George Floyd haláláért elítélt volt rendőrtisztet, írja a BBC.

Derek Chauvin a 2020. május 31-i rabosításakor.
photo_camera Derek Chauvin a 2020. május 31-i rabosításakor. Fotó: Hennepin County Jail/AFP

Az ügyészek szerint a volt bandatag Turscak 22-szer szúrta meg Chauvint november 24-én a börtön jogi könyvtárában, ebédidőben. Az 52 éves férfi Black Friday napján támadta meg Chauvint, a lap szerint azért, hogy szimbolikusan kapcsolódjon a Black Lives Matterhez és a mexikói maffiához kötődő Fekete Kéz mozgalomhoz. A volt rendőr túlélte a támadást, állapota stabil.

Turscak egy hónapja fontolgatta Chauvin megtámadását, a büntetés-végrehajtási tiszteknek azt mondta, meg is ölte volna, ha nem reagálnak gyorsan. Később az FBI ügynökeinek már tagadta szándékát. Turscakot 2001-ben 30 év börtönbüntetésre ítélték, miután beismerte, hogy az FBI beépített informátoraként dolgozva bűncselekményeket hajtott végre.

Chauvin a George Floyd meggyilkolásáért kapott több mint huszonkét éves börtönbüntetését tölti. Három éve, május 25-én, intézkedés közben a rendőrtiszt több mint nyolc percig térdelt az afroamerikai férfi nyakán, amiért állítólag hamis pénzzel próbált fizetni a sarki boltban, majd ellenszegült. Az intézkedés során Floyd eszméletét vesztette, később meghalt. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága múlt héten utasította el Chauvin fellebbezését, aki állítása szerint nem részesült tisztességes eljárásban.