Hárman haltak meg az iváncsai akkumulátorgyár építése közben

belföld
2023 december 02., 07:51

Négy baleset is volt az elmúlt másfél évben a dél-koreai SK On iváncsai akkumulátorgyárának építése során, ezekből három volt halálos, míg a negyedikben 14 ember került veszélybe, írja a 24.hu.

Az SK Innovation Iváncsa mellett épülő cellagyára
photo_camera Az SK Innovation Iváncsa mellett épülő cellagyára Fotó: Németh Dániel/444

2021 januárjában jelentek meg az első hírek arról, hogy a világ egyik vezető akkumulátorgyártója, a koreai SK Innovation 681 milliárd forintos (2,29 milliárd dolláros) zöldmezős beruházással a legnagyobb európai egységét építi fel Iváncsán. Novemberben már arról volt szó, hogy megindult a termelés a gyárban – zajvédelem és iparvágány nélkül –, ám ezt az SK On cáfolta. A lap közérdekű adatigényléssel fordult a Fejér Vármegyei Kormányhivatalhoz, hogy az építés alatt hányan haltak és sérültek meg, illetve milyen munkavédelmi hiányosságokat tártak fel a hatóságok.

Először 2022 májusában számolt be a rendőrség halálesetről, egy 52 éves férfira rádőlt az általa vezetett hidraulikus emelőgép. A kormányhivatal ellenőrzése több hibát is észlelt – például nem biztosítottak foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást –, de büntetést nem kapott akkor a gyár.

    A következő halálos baleset 2023. január 8-án történt, egy 39 éves szlovák férfi az általa vezetett targoncával elütött egy 38 éves ugyancsak szlovák férfit, aki meghalt. Pár napra rá volt még egy eset, január 13-án egy dél-koreai munkás halt meg kábelezés közben. A munkavédelmi hatóság csak utóbbiról közölt információt, vizsgálatuk szerint a munkáltató mulasztása miatt nem teljesültek az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételei, ezzel a foglalkoztató súlyosan és közvetlenül veszélyeztette a balesetben meghalt dolgozó egészségét, testi épségét. Azt is leírták, hogy a munkavállaló magatartása is közrejátszott a balesetben. Végül kötelezték a munkáltatót, hogy követelje meg az egyéni védőeszközök használatát, valamint 442 ezer forint munkavédelmi bírságot kellett befizetni.Az akkugyár Iváncsán februárban

    A negyedik balesetben 14 dolgozó egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztették. Közülük 12-en lettek rosszul, feltételezhetően a nagy mennyiségű NCM-portól, ami rákkeltő. A munkavédelmi hatóság emberei a mérgező anyag miatt nem is tudtak belépni a területre, csak egy ablakon kukucskáltak be. Amikor az ellenőrzés zajlott, éppen nem folyt munka a területen, és a balesetről sem volt semmilyen dokumentum. Ezért a mulasztásért az SK On Hungary Kft. 3,78 millió forintos bírságot kapott.

    A Szabad Európa az ügyről azt írta, több tucat ember lett rosszul a gyárban, akik ismeretlen anyagot lélegezhettek be. Az alkalmazottak a lap értesülései szerint védőruha nélkül dolgoztak a gyár elektródrészlegén, ahol nehézfémeket, például kobaltot és nikkelt használnak.

    Az iváncsai akkugyár kapott egy 14 millió forintos bírságot is, többek között azért, mert elmulasztották bejelenteni, hogy veszélyes, illetve rákkeltő anyagokkal dolgoztak.