Kötelező minibárral, energiaköltség-hozzájárulással és más trükkökkel drágítanak a szállodák

gazdaság
2023 december 04., 19:56

A hazai szállásadók már nem tudják tovább emelni a szobaárakat, ezért más módszerekkel próbálják kitermelni megemelkedett költségeiket, írja elemzésében a Portfolio. A lap azt javasolja, a szobaárak mellett érdemes alaposan átnézni a kötelező költségelemeket, valamint azokat a szolgáltatásokat is, amelyek korábban ingyenesek voltak.

Az egyik extrém példa a cikkben a balatonszemesi Wellness Hotel Szindbád, amely új árazási rendszerrel igyekszik pótolni a vélhetően magas energiaköltségeket. Honlapjukon a közel huszonkétezer forint/fő/(minimum két) éjszaka mellett közlik, hogy energiaköltségi hozzájárulást is felszámolnak. Ez a fűtési szezon előtt 1270/éjszaka, de október 20-tól április 20-ig már 3270/éjszaka. Emellett a minibár használati díja is megjelent mint kötelező elem, ezért 1850 forintot kérnek. A hotel előtti parkolás ingyenes, a zárt, kamerával figyelt parkoló azonban éjszakánként 1270 forint.

„Mindenkinek magánügye, hogy marketingszempontból hogyan vezeti fel a szolgáltatási árait, de nem tudom elképzelni, hogy mostantól a szállodák fapados légitársaságként működve mindenért pénzt kérnek” - nyilatkozta a lapnak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki szerint életszerűbb, ha welness szolgáltatásokért kérnek több pénzt. „Az ilyen árazási kezdeményezések nagyon marginálisak” - mondta balatonszemesi hotelről.

A nagy láncok próbálják átláthatóvá tenni az árazást, de ők is próbálnak több pénzt elkérni a különböző szolgáltatások után. „Nálunk a korábbi, heti helyett akár a napi árváltoztatás sem ritka. Viszont a csomagjainkból semmilyen szolgáltatást nem vettünk ki” - mondta Sívó Roland, az AquaWorld Resort Budapest igazgatója, aki elárulta, hogy a kiegészítő szolgáltatások árait nekik is emelniük kellett úgy 10-15 százalékkal.

Más helyeken is jellemző a parkolás fizetőssé tétele, és a kisebb emelések. Az áremelkedés mindenhova bekúszott: drágult az élelmiszer, az italok ára, a dolgozóknak is többet kell adni, de az energiáért és a mosásért többet kell fizetni.

(Borítókép forrása: Giphy)