160 ezernél is több embert evakuálnak Gáza egyik legnagyobb városából

háború
2023 december 05., 05:54
Palesztin menekültek sátraikban Hán Júnisz város déli határainál 2023 december 4-én
photo_camera Palesztin menekültek sátraikban Hán Júnisz város déli határainál 2023 december 4-én Fotó: MUSTAFA HASSONA/Anadolu via AFP

Becslések szerint 167 ezer embert evakuál az izraeli hadsereg Gáza ötödik legnagyobb városából, az övezet déli részén fekvő Hán Júniszból, ahol egyre intenzívebb bombázások zajlanak szombat óta.

Szemtanúk szerint ezzel párhuzamosan megindult a szárazföldi támadás is, és a város keleti részén már tankok közelítenek.

A Gázai-övezet északi részét ért intenzív rakétázások után tömegeket evakuáltak, illetve menekültek el otthonaikból, hogy a déli városokban találjanak maguknak menedéket.

Az ENSZ humanitárius ügynöksége szerint a gázai lakosok 75 százaléka volt már kénytelen elhagyni otthonát.

A város lakossága hivatalosan alig közelíti meg a 200 ezret, és Hán Júnisz kormányzóságban sem élnek többen 400 ezernél, a helyi hatóságok szerint viszont a térségben már közel 1,2 millió ember él illetve keresett magának menedéket az északi területek bombázása óta.

Az izraeli közzétett egy térképet és arra utasította a város északi és középső negyedén élőket illetve az ott tartózkodókat, hogy saját biztonságuk érdekében azonnal hagyják el a térséget.

Meg nem erősített hírek szerint 50-en meghaltak, miután rakéták csapódtak helyi iskolaépületekbe, amik a Wafa palesztin hírügynökség szerint menekültek ideiglenes szálláshelyeként működtek. Az értesülést egyelőre a palesztin egészségügyi hatóságok sem erősítették meg.

Az izraeli hadsereg egyre nagyobb erőket vet be a Gázai-övezet déli részén, ahol az ideiglenes, hét napig tartó tűzszünet pénteki felfüggesztése óta folyamatosak a bombázások. A tűzszünet alatt összesen 105 izraeli túszt és 240 palesztin foglyot engedtek szabadon.

A palesztin egészségügyi hatóságok szerint 15 ezer 900 áldozata van már a háborúnak. (BBC)