Esőt, ónos esőt, havazást hoznak a ciklonok

időjárás
2023 december 05., 15:23

Több ciklon és anticiklon is befolyásolja Európa időjárását.

A kontinens középső részén egy alacsonynyomású rendszer hatására felhős és csapadékos az idő. A legtöbb csapadékot Angliában regisztrálták, ott több helyen is 50 mm felett alakul a napi csapadékösszeg. A ciklonhoz tartozó frontrendszer egészen a Földközi-tengerig húzódik, arrafelé néhány zivatar is kialakult, míg a magasabb részeken havazás fordult elő.

A kontinens keleti felén anticiklonális hatás érvényesül: nyugodt az idő, de a mérsékelt vagy gyenge szélnek és a kialakult hórétegnek köszönhetően a maximum-hőmérséklet arrafelé mindenhol 0 fok alatt marad.

A Kárpát-medence időjárását a tőlünk északnyugatra található ciklon, majd egy délre képződő mediterrán ciklon alakítja, együttes hatásukra főként a Dunántúlon vastagabb hóréteg alakulhat ki.

Az országban nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak átmeneti szakadozások lehetnek a felhőzetben, szerdán az északkeleti részeken.

Délnyugat felől csapadékzóna érkezik, ebből eleinte eső, de éjfélig – kiemelten a Dunántúli-középhegység magasabb térszínein, később a főváros térségében és az Északi-középhegység nyugati részein – átmeneti ónos eső eshet. A Dunántúlon közben egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék és ott az időszak alatt vastagabb hóréteg is kialakulhat.

A Nagy-Hideg-hegy 2023 januárján
photo_camera A Nagy-Hideg-hegy 2023 januárján Fotó: Németh Dániel/444

A csapadékzóna szerda délután lassan mozog kelet felé, ebből a keleti országrészben döntően eső várható, majd estefelé ott is havas esőbe, havazásba vált a csapadék. Az északkeleti harmadban száraz marad az idő. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 4 és 1 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában mínusz 1 és 4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. (MTI)