A mélybe zuhant Máté István, a Mentés Másként alapítvány alapítója egy horvátországi kilátónál

baleset
2023 december 05., 16:25

A Slobodna Dalmacija arról írt, hogy szombaton 23 óra körül hívták a rendőrséget, hogy Jasenice felé eltűnt egy külföldi állampolgár. A keresőkutyás rendőrök a Zrmanja-kanyonban, a Pariževačka glavica nevű kilátó tövében található területen, kb. 150 méteres mélységben találták meg a férfi holttestét.

A holttestet megvizsgálták, bűncselekmény gyanúja egyelőre nem merült fel. A horvát lap a halottkémtől azt a tájékoztatást kapta, hogy a 46 éves magyar férfi holttestét megvizsgálta, és boncolást rendelt el. Az eset áldozata Máté István, a Mentés Másként alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke volt, erről zenekara, az Amnesztia is beszámolt a Facebookon.

„Alapítványunk egyik megálmodója, szeretett Stu barátunk, Máté István a hétvégén hazatért Istenéhez, akit olyan nagyon szeretett, akit olyan kitartóan hirdetett és szolgált!” – ezt pedig az alapítvány írta ki a Facebook-oldalára hétfő éjjel.

Máté volt a REZSÓ Projekt társalapítója is, a projektben tavaly október óta csipszes zacskókat vasaltak hálózsákokká, hogy így segítsék a hajléktalanokat a téli hidegben. Erről a DW videót is készített ez év elején.

photo_camera Fotó: Dix-tuin/Wikipedia

A Pariževacka glavicáról nyílik a legszebb kilátás a Zrmanja-kanyonra, hat évtizede itt forgatták a jugoszláv Winnetou-filmeket.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a gyászoló család az alábbi információt juttatta el a szerkesztőségnek:

„Szombat délután Isti egyedül indult el a Zrmanja-kanyon 140m magasan lévő panorámapontjához autóval, onnan túrázott le a nagyjából tengerszinten lévő folyóhoz naplemente idején. A húgának aki a szálláson maradt küldött fotókat, onnan látta, hogy lement. A völgybe nem vezet út, technikás-sziklás a terep, ami még szép időben is nehezen járható. Este 11-kor még nem ért vissza, ezért Kata (Isti húga) értesítette a hatóságokat. A paklenicai hegyimentők azonnal a helyszínre mentek, valamint a rendőrség kutyákkal is részt vett a keresésben. A terepviszonyok miatt a mentés ilyenkor nagyon kockázatos, amit még tetézett, hogy megérkezett éjjel a szélvihar némi esővel. Végül Istit hajnali 3-körül találták meg a kanyon alján. A rendőrségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a visszamászás során a felső sziklás részen lezuhant, esélye sem volt a túlélésre.”

Azt írták, Máté István „nem kilátóba mászott fel, ott egy parkoló van és a kanyon széléről csodálatos panoráma”.