Brutális Mikulás: a Számvevőszék 260 millióra büntette az ellenzéki pártokat, de fejenként félmilliárd is lehet a vége

POLITIKA
2023 december 06., 11:10

A 444 tudomása szerint az Állami Számvevőszék kellemetlen ajándékkal lepte meg tegnap, vagyis december 5-én délután az előző választáson együtt induló hat ellenzéki pártot. Az ÁSZ ekkor postázta nekik a 2022-es országgyűlési választások külföldi támogatásainak ügyében indított vizsgálatának előzetes jelentését.

Eszerint az első körben megvizsgált 260 milliós támogatásrészt illegálisnak találták, ezért annak teljes összegét kirónák büntetésként, méghozzá olyan formában, hogy az összeget egyenlő arányban osztanák el az összefogás hat pártja között. Ez pártonként nagyjából 43,5 milliós büntetést jelent, de fontos tudni, hogy az ÁSZ és a Kincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája.

A Számvevőszék még márciusban indított vizsgálatot az ellenzéki pártoknak juttatott külföldi, amerikai támogatások ügyében, hogy júniusban arról tájékoztassa a DK-t, a Jobbikot, az LMP-t, az MSZP-t, a Momentumot és a Párbeszédet, hogy az addigi vizsgálatuk alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a 2022-es kampányban, és emiatt akár 3,2 milliárd forintos büntetésre is számíthatnak.

Ebből az összesen jó 1,6 milliárdból maga az ÁSZ kezdett vizsgálni egy 260 milliós részt, 1,4 milliárdnyit pedig átadtak a NAV-nak. Ha a NAV majd befejezte a maga nyomozását, annak eredményei alapján az ÁSZ fog esetleges további büntetésről dönteni.

A mostani előzetes jelentés tehát azt mondja ki, hogy a Márki-Zay Péter szervezésében érkezett támogatás eddig átvizsgált részét teljes egészében illegálisnak találták és azt megduplázva fizettetnék meg az ellenzéki pártokkal, az összeget hat egyenlő részre szétdobva közöttük.Ez a 43,5 milliós összeg első hallásra nem hangzik ugyan ijesztőnek, de ha ez alapján feltételezzük, hogy a vizsgálat végén a teljes összeget megpróbálják kifizettetni büntetésként, akkor a pártonként jutó durván félmilliárdos összeg már “nagyon nehezen lesz kezelhető” - mondta a 444-nek a momentumos Hajnal Miklós.

Hajnal arra hívta fel a figyelmet, hogy ez csak előzetes jelentés, amit a pártok 30 napon belül véleményezhetnek, majd ezt figyelembe véve készíti el az ÁSZ a végleges jelentését, ami alapján a Magyar Államkincstár hoz határozatot arról, hogy pontosan mennyit kell befizetni és mennyi támogatást tartanak vissza, hogy az érintettek majd ezt a kincstári határozatot támadhassák meg bíróságon, mert maga az ÁSZ-jelentés nem perelhető. Vagyis az ügy bizonytalan ideig elhúzódhat.

Hajnal szerint éppen ez a cél az egésszel és ezzel a váratlan Mikulás-csomaggal: a Fidesz-kormány folyamatosan a felszínen fogja tartani ezt a pártfinanszírozási ügyet a kommunikációjában jövő nyári önkormányzati és EP-választásig.Hajnal szerint a mostani előzetes jelentés időzítése alapján nem kizárható, hogy a terv az, hogy akár már az EP-választások előtt megpróbálják megroppantani az ellenzéki pártok anyagi helyzetét.

Az LMP jogászai vizsgálják az ÁSZ anyagát, amit első olvasás alapján igazságtalannak tartanak, különösen azt a részét, hogy a büntetés egyenlően oszlana meg a hat ellenzéki párt között, hiszen a kampányra kapott állami támogatásukat sem egyenlően osztották el, hanem a pártok közötti megállapodás alapján a listás helyeik arányában. Ezt Ungár Péter mesélte el a 444-nek. Ha a végén tényleg elesnének pártonként félmilliárdos összegtől, az Ungár szerint mindegyik ellenzéki párt működőképességét veszélyeztetné.

Az kifejezetten az ellenzéki pártok összeugrasztását célzó próbálkozásnak tűnik, hogy a büntetést egyenlő arányban osztották el, miközben az érintettek teljesen eltérő mennyiségű jelöltet indítottak és nem egyformán kampányoltak.

Az MSZP a következőt reagálta:

"Az MSZP minden vonatkozó jogszabályt betartott a 2022. évi országgyűlési választások kampányában. Az ÁSZ vizsgálata során egyértelműen visszautasítottuk a tiltott kampányfinanszírozás vádját, ezt most is visszautasítjuk. Semmilyen rálátásunk nem volt az MMM pénzügyeire, a ÁSZ által biztosított iratbetekintés során sem tudtunk semmilyen pénzügyi tranzakciót beazonosítani. Nem tudjuk, mi alapján változtatta meg az ÁSZ idén nyári álláspontját, amikor azt közölte, hogy a mintegy 3,3 milliárd forintnyi büntetés pártok közötti megoszlása nem rendezett, emiatt pedig további törvényi rendelkezés nélkül a büntetés behajtása nem megvalósítható. Egyértelmű, hogy a Fidesz szándéka az ellenzéki pártok ellehetetlenítése a 2024-es választások előtt."

Kerestük a Jobbikot és a DK-t is, amint reagálnak, frissítem a cikket.