Egy Fejér megyei zseni feltalálta a fedett pályás alapkőletételt

idióta rekordok
2023 december 06., 15:17
photo_camera Fotó: Picasa

A világ politikusait régóta kínozta az alapkőletételek kettős természete: ezek a pozitív hangulatú események egyfelől kiváló fotózási alkalmat jelentenek, ugyanakkor – mivel az alapköveket az anyaföldbe szokták temetni – a főszereplők az év nem annyira meleg felében kénytelenek kabátot hordani, amiben a legtöbben úgy néznek ki, mint valami kötözött sonka.

A megoldást az évezredes problémára Gárdonyi Sándorné, Dég község polgármestere és Varga Gábor, a Fidesz egyik Fejér megyei parlamenti képviselője találta meg. Ők tökéletesen megvilágított, egyenletes hőmérsékletű, pompásan megfotózható és lefilmezhető helyen raktak le alapkövet még november végén. Nem, nem Los Angelesben, hanem a Varga választókörzetéhez tartozó Dég településen, azon belül a kultúrház nagytermében. Vagyis nem az építkezés helyszínén.

Igen, a Szabadság tér és környéke felújítási projektjének alapkövét nem az ismert fogalomról elnevezett téren, hanem a kultúrház színpada előtti padlón tették le ünnepélyesen, a zabolátlan Fejér vármegyei anyatermészetet adekvát módon megidézve műfűbe temetve a meghökkentően sírkőszerű alapkövet.

Minden apróság a helyén van itt: a sírkőre írt szöveg például azzal a szöveggel kezdődik, hogy „Dég, az élhető település”.

photo_camera Ott figyel az alapkő mögöttük. Balról a második Varga képviselő, mellette Gárdonyi Sándorné polgármester Fotó: NAGY NORBERT

Hogy miért nem mentek el a Szabadság térig? A nyilvánvaló okokon felül talán azért sem, mert az a felújítási projekt részben uniós pénzből indulna, így arra is van esély, hogy soha ne valósuljon meg.

Évek óta lehet sziklát mászni a Mammutban, úgyhogy ennek is bőven ideje volt! Az ilyen nagy ötletek gyakran tűnnek pofonegyszerűnek utólag, de erről a legkevésbé Fejér megye Nikola Teslája tehet. A követ egyébként Hadházy Ákos független képviselő szúrta ki.