Ötmilliárd forintos költségvetési csalás miatt emeltek vádat őrző-védő cégek vezetőivel szemben

bűnügy
2023 december 06., 10:24

Több mint ötmilliárd forintos költségvetési csalás miatt emeltek vádat őrzésvédelemmel foglalkozó cégek vezetőivel szemben, tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

A vádirat szerint a túlnyomó részt őrzésvédelemmel foglalkozó cégek vezetői 2016 és 2021 között két különböző bűnszervezetet bíztak meg, hogy a munkavállalóik után ne kelljen közterheket, a szolgáltatásuk után pedig áfát fizetni.

A megrendelők munkavállalóit fiktíven más társaságokhoz jelentették be, többlépcsős céghálót hoztak létre, melynek legalsó szintjén a foglalkoztatással járó közterheket és a szolgáltatás nyújtása után fizetendő áfát részben bevallották, de azt senki nem fizette meg. A bűnszervezet a céghálóban szereplő gazdasági társaságokat rendszeresen cserélgette, és jutalék ellenében fiktív számlákat is rendelkezésre bocsátott.

Az ügyben csaknem százötven cég érintett. Az eljárás végén az ügyészség 22 embert rótt meg, hét terhelttel szemben feltételes ügyészi felfüggesztésről határozott. Tíz, az okozott vagyoni hátrányt megtérítését vállaló gyanúsított esetében határozott feltételes ügyészi felfüggesztésről született döntés, emellett a vádhatóság 17 gyanúsítottal egyezséget kötött.

A költségvetésnek okozott vagyoni hátrányból csak 430 millió forint térült meg. A NAV nyomozásban korábban 1,4 milliárd forintnyi vagyont biztosítottak.

A főügyészség az ügyben bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 86 gyanúsítottal szemben. A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.