Száz fiatal közül csak hat képzeli el biztosan a jövőjét Magyarországon egy kutatás szerint

oktatás
2023 december 06., 05:34

A fiatalok 57 százaléka külföldön képzeli el a jövőjét tíz év múlva, minden második, 48 százalékuk pedig arról számolt be, hogy kevéssé jól vagy kifejezetten rosszul érzi magát, derül ki az OTP Fáy András Alapítvány új, reprezentatív kutatásából.

A felmérés során 800 16 és 24 év közötti fiatalt kérdeztek meg, akikkel fókuszcsoportos beszélgetéseket is tartottak a felmérés készítői, hogy megtudják, a fiatalok hogyan képzelik el a jövőjüket.

A megkérdezettek közül mindössze 6 százalék állította biztosan azt, hogy jövőjét Magyarországon képzeli el. Az ország helyzetét 68 százalék inkább rossznak ítéli, mint jónak (32 százalék), és a jövőre nézve sem túl optimisták: 36 százalék további romlásra számít, és csak minden harmadik megkérdezett vár javulást.

A bérekre nézve viszont kifejezetten optimisták a fiatalok, 69 százalékuk azt gondolja, hogy tíz év múlva már annyit fognak keresni, amennyit szeretnének. A megkérdezettek 57 százaléka nem tart a mesterséges intelligenciától, a válaszadók 15 százaléka viszont még sosem hallott az AI-ról.

Meglepő, de az oktatással a diákok többsége volt elégedett, az általános iskolákkal 57, a középiskolákkal 65, a felsőoktatással pedig 80 százalék elégedett. Ugyanakkor minden második megkérdezett szerint az iskolában tanultak csak kis mértékben vagy semennyire nem segítenek munkát találni. A megkérdezettek közel fele (45 százalék) viszont szeretne felsőfokú végzettséget szerezni. (via Népszava)