75 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata: az USA az emberi jogok megsértéséért vetett ki szankciókat

jog
2023 december 08., 20:33

1948. december 10-én írták alá az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, az évfordulóhoz kapcsolva az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta több mint egy tucat ország, köztük Kína, Irán, Szíria tisztségviselőit, akiket emberi jogok megsértésével kapcsol össze.

Naplemente a Kongresszusnak helyt adó Capitoliumból
photo_camera Naplemente a Kongresszusnak helyt adó Capitoliumból Fotó: Allsion Bailey/NurPhoto via AFP

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy az intézkedések között szerepel vízumkorlátozás és vagyonok befagyasztása, valamint egyéb pénzügyi szankció. Az amerikai külügyi vezetés és pénzügyminisztérium büntetőintézkedésekkel sújtotta Dél-Szudán egyik kormányzóját, akinek fegyveresei nők elleni szexuális erőszakért tehetők felelőssé, valamint az Afganisztánt irányító tálibok vezető tisztségviselőit a nők oktatáshoz fűződő jogainak korlátozása miatt.

Több kínai kormányzati tisztségviselő az ujgurok elleni cselekmények miatt került büntetőintézkedések hatálya alá. Iránból a hírszerzés két tisztségviselője szerepel a szankciós listán, akik a közlemény szerint az Egyesült Államokban szerveztek törvényellenes cselekményeket, köztük élet elleni támadást amerikaiak ellen.

A szankciók további érintettjei között szerepelnek Haiti, Zimbabwe, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Libéria, Indonézia és Szíria állampolgárai meg egy orosz rendőrtiszt, akit kegyetlen bánásmóddal hoznak összefüggésbe.

Az ENSZ alapvető emberi jogi dokumentuma megszületésének 75. évfordulója lehetőséget ad az Egyesült Államoknak arra, hogy büntetőintézkedésekkel is szorgalmazza az elszámoltathatóságot az emberi jogokkal való visszaélés, illetve azok megsértése miatt. (MTI)